Mikor kint már 35 fok van, a benti 30 olyan magasra értékelődik, hogy semmi pénzért nem kockáztatnánk akár egyetlen Celsius-fok emelkedést sem. Ilyenkor senkinek nincs kedve bekapcsolni a sütőt vagy huzamosabb ideig dolgozni, fűteni hagyni a tűzhelyet. Aki csak tehetné, vízilóként pörgetné a fülét egy medencében.
Az sajnos csak mítosz, hogy a meleg elveszi az étvágyat, nem múlik az, csak mást kíván a gyomor, mint hűvös időben. Zsír helyett folyadékot, cukor helyett gyümölcsöt, és semmit, ami fűszeres vagy forró. Laktató, de könnyű és frissítő receptek következnek, ha nemhogy főzni, de megmozdulni sincs kedve, nehogy fölösleges extra hőt termeljen.
Ugyan a kedvenc hideg levesünk kovászos uborkából készül, de sok más zöldségből és gyümölcsből készülhet ilyen, például répából vagy avokádóból - ehhez itt találnak recepteket.
Megvan az az olasz előétel, mikor egyszerűen prosciuttóval, azaz hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával tálalják a sárgadinnyét? Na, ez ugyanaz, csak leves formában.
Alapanyagok:
A dinnyét felszelem, kivájom a héjából, és turmixgépbe teszem. Kevés kefirt öntök rá, és leturmixolom. Annyi kefirt adok még hozzá, hogy éppen megfelelő állagú legyen. Nagyon hidegre hűtöm, sonkadarabokkal tálalom.
Ütős saláták
A rizs- vagy üvegtésztákat elég forró vízbe áztatni, leszűrni, átmosni, és készen vannak, be se kell hozzá kapcsolni a tűzhelyet. A savanykás frissít, a sósra meg nagyon vágyik az ember melegben. Bármilyen ropogós zöldséggel lehet kombinálni ezt a salátát, répával, retekkel, uborkával, paprikával, csak ropogjon. A hús is opcionális, akár el is hagyható, de vele együtt teljes értékű ebéd lesz belőle. Friss korianderzölddel a legjobb, de helyettesíthető petrezselyemmel is.
Alapanyagok:
Az öntethez:
A rizstésztát forró vízzel leöntöm és lefedem. Pár percig állni hagyom, majd leszűröm, hideg vízzel átmosom. Az uborkát hasábokra vágom, a csirkét felcsíkozom. A petrezselymet felaprítom. Az alapanyagokat összeforgatom. Az öntetet külön tálban összekeverem, majd a salátára öntöm, az egészet elkeverem.
Másik nagy kedvencünk ez a mogyorós tésztasaláta, ami szintén variálható bármelyik idényzöldséggel, csak ropogós legyen.
Remélem, van még más is, aki az igazán jó saláták után maradt ecetes, zöldséges, fűszeres levet ki szokta tunkolni egy darab kenyérrel: nekik való ez a toszkán saláta.
Alapanyagok:
A kenyeret kicsit megpirítom, vagy ha száraz, felaprítom úgy, ahogy van. A paradicsomot és az uborkát felkockázom, a hagymát nagyon vékonyan felszeletelem és külön besózom, állni hagyom, míg elveszti az erejét. Az alapanyagokat elkeverem, meglocsolom a citromlével, kevés olívaolajjal, majd sózom, borsozom, és a bazsalikomot hozzátépkedem.
Ha se a kenyérhez, se a tésztához nincs kedvem, kuszkuszból készítek salátát, amit a rizstésztához hasonlóan csak forrázni és áztatni kell. Az ebben a cikkben található saláta jó lesz irányadónak, bátran variálható. A quinoa nevű szupergabona is nagyon rövid főzést igényel, és biztos, hogy örökké fog élni tőle, az elkészítéséhez pedig itt talál jó receptet.
Ha hisz a kínai orvoslásnak, és úgy érzi, úgyis csak egyszer él, kipróbálja a forró és fűszeres ételeket is meleg időben. Az izzadás összességében hűt, ez az egyetlen értelmezhető magyarázat. Több millió kínai thai és indai nem tévedhet, szóval akinek nem csak jégkockák lebegnek a szeme előtt ebben az időben, készítsen egy nagy adag húslevest, krémlevest idényzöldségből, például csípősen, paradicsomból, ha úgy igazán izzadni akar. Egészen elvetemültek csípős curryket is készíthetnek, ezt a póréhagymás alapreceptet sok zöldséggel variálhatják.
A húshoz se kapcsoljuk be a sütőt, maximum a serpenyőt hevítjük fel pár percre, vagy a hentestől hozunk egy grillcsirkét. A gyümölcssalsa nemcsak a sima húsokat dobja fel, a melegben megcsúnyult gyümölcsre is megoldást nyújt.
Bármilyen gyorsan kisütött hússal működik, de a gyümölcs is lehet szinte bármelyik friss, idényjellegű. Na, ez élénkít fel a melegben, nem a cukros, szénsavas üdítők. A képen oldalanként néhány perc alatt, vajban kisütött, ujjnyi vastag csirkemellszelet látható, de csirkecombhoz, sertéstarjához vagy szűzpecsenyéhez is illik.
Alapanyagok:
A barackot kis kockákra vágom, és egy tálba teszem. A hagymát felaprítom, megsózom és ráfacsarom a citrom levét. Állni hagyom, míg el nem veszíti az erejét. Elkeverem a barackkal, bazsalikomleveleket tépkedek bele.
Ha egyáltalán vágyik a gyomor a gyümölcsökön túl másra, és az a valami éppen nem fagylalt vagy jégkrém, ezt a joghurttortát vesse be, az egészet nem több mint öt perc összedobni.
Alapanyagok:
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verem. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom pár percre. Néhány evőkanálnyi joghurtot egy kis tálban felmelegítek. Ha a zselatinlap felpuhult, kicsavarom és a joghurthoz keverem, majd összeforgatom a tejszínhabbal. Egy tortaformát enyhén benedvesítek, kibélelem folpackkal. Kirakom a gyümölccsel, majd ráöntöm a keveréket. Minimum fél napra vagy egy éjszakára behűtöm.