A limonádé a létező legjobb szomjoltó dolog 40 fokban, nagyon savanyú, de azért nem annyira, hogy lemarja az arcunkat, csak hogy felébresszen a bágyadt hőgutából. Csak citrom, cukor és víz kell hozzá, és kész. Ennyire egyszerű az egész, és mégsem.
Rengeteg rossz limonádé van a hátam mögött: túl édes, túl savanyú, túl sok benne a jég, túl hideg, vagy éppen langyos. Azzal is alaposan el lehet szúrni, ha sokáig áll, és megkeseredik. Vagy ha benne hagyjuk a citrommagokat. Még a végén kiderül, hogy igenis kell egy recept és némi odafigyelés a tökéletes limonádé elkészítéséhez.
Sokféle módszer
Kézenfekvőnek hangzik, hogy egyszerűen kifacsarjam a citrom levét és a vízhez adjam, a limonádé műfaja azonban mérföldekkel messzebb jár már ettől. Ki a citrom levén túl a héját is a vízhez reszeli, más a teljes citromot beleturmixolja, de olyan recept is létezik, amiben leforrázzák a citromokat. A leggyakrabban, mivel a cukor nehezen oldódik fel a hideg vízben, cukorszirupot készítenek hozzá. A szirup nemcsak édesítésre szolgál, hanem arra is használható, hogy extra ízeket adjunk a limonádéhoz.
A sziruphoz egy rész cukor, egy rész víz kell. Ezt a keveréket elég felforralni, majd hozzáadni a kiválasztott ízesítőt, a citromhéjat vagy narancshéjat, a mentát vagy a levendulát. A meleg szirupban sokkal jobban kiadják az ízüket, mint hideg folyadékba keverve.
Kezeletlen citromból
Mivel a vegyszerrel kezelt citrom héját veszélyes felhasználni, ez a recept csak kezeletlen citrommal működik, hiszen a felhasznált citromok közül egyet teljes egészében, héjastul az italhoz kell adni.
Alapanyagok:
Az egyik citromot megmosom, feldarabolom és a másik citrom alaposan kifacsart levével és a cukorral együtt turmixgépbe teszem. Pürésítem. Kancsóba teszem és felöntöm fél liter vízzel. Behűtöm, majd szűrve öntöm a poharakba.
Ha épp nem sikerül kezeletlen citromhoz jutni, itt a hagyományos módszer és az ideális citrom-cukor arányok.
Alapanyagok kb. 1,5 literhez
A citromokat alaposan megmosom, kimagozom, a levüket kifacsarom. Amennyire tudom, a rostokat és kikaparom a belsejéből. Elkeverem a sziruppal, majd felöntöm a vízzel.
Ekkor adhatok hozzá még:
bazsalikom leveleket
mentaleveleket
uborka szeleket
néhány szem málnát, ribizlit vagy áfonyát
kevés bodzaszörpöt
jeget
Ennyi!