Ha egy kertben elkezd teremni a cukkini, akkor abba sem hagyja. Volt már belőle leves, tésztaszósz, töltöttük, leraktuk, kirántottuk, ettük mindenhogyan, a finnyás gyerek pedig mindenből kipiszkálta.
Na, mit kezdjünk még két kilóval?
Erre az esetre tökéletesek ezek a kicsi cukkiniből készült lepénykék. Palacsintának a gyerekek miatt neveztük el, bár átverni azért nem lehetett őket, a zöld színre mindenképp gyanakodni kezdtek, mégis, még a finnyásabbik is boldog volt vele.
A cukkini ebben az ételben kicsit édeskés marad, a palacsintáknak nagyon puha állagot ad, a sajt pedig segít jelleget adni az amúgy nem túl markáns ízű zöldségnek. Sokféle recept létezik, Nigella fetával, mentával készíti és a végén lime-ot csepegtet rá, de van, aki egyáltalán nem tesz bele sajtot.
Mi többféle sajttal pakoltuk össze és valamivel több lisztet adtunk hozzá,
majd tejföllel ettük.
Alapanyagok:
A cukkinit lereszelem és papírtörlőkre vagy konyharuhára teregetem szét. Állni hagyom egy fél órát, míg ki nem adja magából a felesleges levet. Egy tálba reszelem a sajtokat, hozzáadom a tojásokat, elkeverem, sózom. Belekeverem a cukkinit, majd a lisztet is.
Serpenyőben nagyon kevés olívaolajt hevítek, és kiskanálnyi adagokat teszek a közepesen forró serpenyőbe. A kupacokat a kanállal ellapítom. Körülbelül két perc múlva megfordítom, és a másik oldalát is aranyszínűre sütöm. Tálaláskor tejfölt vagy natúr joghurtot csepegtetek rá.