Divatosan berúgni nem pohárból kell
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/0fKA0Km-t1NupBepekgyz0ViRyhRp61d5WN7ZASABIU/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg3YTY0NGVmNGI5NzQwODliMmY2MThjYmM1NDA1ZTdh.webp)
A déli félteke első úgynevezett felhőbárja ideiglenesen, mindössze három hétig tart nyitva szombattól a Brisbane Fesztivál új attrakciójaként. A világ első alkoholgőzbárja már július óta folyamatosan működik a brit fővárosban.
Az Alcoholic Architecture nevű felhőbár vendégei pára formájában szívnak magukba egy gin és tonik alapú koktélt,
egy 40 perces tartózkodás két pohár ital elfogyasztásával ér fel - írja honlapján a Daily Mail című brit lap.
Az új hóbort előnyei között emlegetik a másnaposság elmaradását, a 40 százalékkal kisebb kalóriafogyasztást és azt, hogy az alkohol bevitelének ez a módja állítólag kíméli a májat. Emellett - a szervezők szerint - a belélegzés általi alkoholfogyasztás jobban kihozza a szeszes italok alkotóelemeinek, például a borókabogyónak a zamatát.
A „párakocsma” ötletét azonban egészségügyi szakemberek ellenzik, mert
még nem ismert, hogy a belélegzéses alkoholfogyasztás hosszabb távon milyen hatást gyakorol a szervezetre.
„Nem jó ötlet, mert egy mérgező, rákkeltő vegyi anyagot lélegzünk be és szívunk fel gyorsan” - jelentette ki Jake Najman, a Queenslandi Egyetem drogkutató intézetének igazgatója.
A fesztivál részeként rendezett Fear & Delight show igazgatója, Scott Maidment szerint azonban a módszer rendkívül biztonságos, vegyészek és biotechnikusok évekig dolgoztak rajta, és Londonban már bevált.
A londoni alkoholgőzbár, amely a Bompass & Parr brit dizájneriroda elmeszüleménye, júliusban nyílt meg a brit főváros legnagyobb és legrégibb piacán, az Origo Gasztrón is bemutatott Borough Marketen.
A vendégek vízálló köpennyel védekeznek a levegő magas nedvességtartalma ellen, ugyanakkor arcukat fedetlenül kell hagyniuk, ha teljes mértékben élvezni akarják az alkoholfogyasztás vadonatúj módját.