„Pogácsa? Kenyér? Most komolyan? Gyúrjak, meg hajtogassak, amikor a gyerekek és a munka mellett meghalni sincs időm? Inkább valami olyat írj, amit el tudok készíteni úgy, hogy hazaesem a munkából, és 15 perc múlva az asztalra teszem a meleg vacsorát, jó?“ - szólítanak fel erélyes hangon úton-útfélen a barátok és ismerősök.
Közkívánatra olyan sorozatba kezdünk, amelyben összegyűjtünk minden olyan ételt, amit különösebb előkészület nélkül össze lehet dobni 15-20 perc alatt. Mindezt igyekszünk különösebb csalások nélkül véghezvinni, minimálisra csökkenteni a félkész alapanyagok használatát.
A receptek gyűjtése során nem törekedtünk arra, hogy az étel kifejezetten egészséges vagy fogyókúrás legyen,
itt a lényeg annyi, hogy jóllakjunk tőle, táplálóbb legyen egy szalámis szendvicsnél, és gyorsan elkészüljön.
A sorozat első részében főételeket gyűjtöttünk. Az időbe beleszámítottuk a szeletelést és a sütés-főzés időtartamát is, itt nincs csalás, ezek az ételek valóban megközelítőleg 20 perc alatt készülnek el onnantól, hogy beléptünk a konyhába, odáig, hogy az ételt az asztalra tettük.
Az angol gasztronómia nagy celebjei, az élen Jamie Oliverrel és Nigella Lawsonnal külön sorozatokat és köteteket szántak a gyorsan elkészíthető ételeknek, ezek azonban gyakran az Angliában könnyen elérhető feldolgozott, félkész élelmiszerekre alapulnak, amelyeknek köszönhetően súlyos félórákat faraghatnak le az elkészítés idejéből. Sajnos ez egy olyan műfaj, ami nálunk nem igazán létezik.
Ritka a korrekt csomagolt, darabolt zöldség, saláta, tésztaszósz, instant leves, vagy ha mégis, ezek nagyon drágák.
Az előkészített élelmiszerek közül éppen ezért csak olyanokat próbáltunk kiválasztani, amelyek jó minőségűek, és országszerte elérhetőek akármelyik szupermarketben.
Mikor körbekérdeztem állandóan rohanó barátaim között, mit főznek sietős estéken, mind a tésztával jöttek elő legelőször.
Éppen erről szól a „pasta pronto" fogalma: amíg a tészta átlagosan 10 perc alatt megfő, éppen elkészül a rávaló szósz is. Ezek a kedvenceink:
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Alapanyagok:
A tésztát forrón lobogó, sós vízben éppen csak puhára főzöm. Közben egy serpenyőben felmelegítek kevés olajat, hozzáadok két megpucolt és a kés lapjával enyhén megtört fokhagymát, szárított csilit és egy percig kevergetem. Ha már illatozik, ráöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom, és addig rotyogtatom alacsony lángon, míg a tészta el nem készül. Összeforgatom, parmezánnal tálalom.
De nem kell mindig italománnak lenni, jólesnek néha a menzás tészták is vacsorára, például a diós, mákos, grízes tészta, a sima túrós vagy az óvodások örök tuti befutója, a sajtos-tejfölös. Nagyon hamar megvan ez a zöldborsós masnitészta is.
Ha pedig valami ázsiaira vágyunk, ez a mogyoróvajas, zöldséges tészta is előteremthető 10 perc alatt.
Na jó, horkan fel dühösen az olvasók háromnegyede, de ezek nem vacsorák, „főétel egyenlő hús és krumpli!“. A húsok közül a szeletekre vágott, forró serpenyőben hirtelen kisütött steakek vannak meg a leggyorsabban. Klasszikus marhasteakhez itt találnak kisokost, de még a csirkemell még egyben is elkészül 20 perc alatt ennek az útmutatónak a segítségével.
Létezik olyan saláta is, ami teljes értékű étkezésként megállja a helyét, ha nem csak zöldség van benne.
Egy kukorica, bab- vagy csicseriborsó-konzerv olykor életet menthet,
lehet őket keverni más friss zöldségekkel, paradicsommal, uborkával, hagymával vagy aszalt paradicsommal és olívabogyóval, meglocsolni valamilyen salátaöntettel, esetleg sajtot morzsolni rá, és kész.
Aki pedig még ezt is kevésnek érzi, áztasson be hozzá 10 percre egy kis kuszkuszt vagy bulgurt, és keverje el - így tettünk a lenti receptben is, ami a végtelenségig variálható.
Alapanyagok:
A kuszkuszt megsózom, majd annyi forró vízzel öntöm le, hogy ujjnyira ellepje. Lefedem, hagyom tíz percig állni, míg magába nem szívja a vizet. Közben a csicseriborsót leöblítem, lecsepegtetem, tálba teszem. Hozzáadom a negyedekre vágott paradicsomot, majd mikor a kuszkusz megpuhult, egy villával azt is hozzákaparom. Meglocsolom a citromleves-olajos öntettel, majd megszórom az aprított petrezselyemmel.
A hús-krumpli kombináció után a második prototípusa a laktató vacsorának.
Mivel még a legegyszerűbb pörkölt is több időt igényel 20 percnél, valami gyorsabb kell, ez a paradicsomos csirke pont elkészül,
míg a kuszkusz magába szívja a forró vizet.
A recepthez az inspirációt a múlt heti Körítés Gasztrohéten a Dzsángóban kóstolt afgán étel adta.
Alapanyagok
Ha rizst tervezek mellé, azzal kezdem, hogy a rizst olajon átpirítom, leöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, és alacsony lángon puhára párolom. A hagymát felszeletelem, kevés olívaolajon puhára párolom. Megszórom egy nagy csipet fahéjjal és egy mokkáskanál római köménnyel. A csirkét felkockázom, rádobom a párolt hagymára, nagy lángon átpirítom.
Lejjebb veszem a lángot, meglocsolom a paradicsommal, belekeverem a mazsolát, sózom, borsozom. Lefedve, alacsony lángon hagyom rotyogni 15 percig. Közben a kuszkuszt nagy tálba teszem, megsózom és annyi forró vizet öntök rá, hogy ujjnyira ellepje. Lefedem és állni hagyom, míg a csirke megpuhul. Tálaláskor a kuszkuszra halmozom a csirkét, egy kanál sűrű joghurtot teszek rá és ha van, megszórom pisztáciával vagy mandulával.
Bár a főzelék valahogy beragadt az ebéd kategóriájába, szerintünk vacsorára is tökéletes. Ha éppen fasírtot sütni nincs is idő, egy buggyantott tojás vagy egy tükörtojás is pont jó a tetejére.
Répa, spárga, paradicsomos krumpli
Ez már csalás, a melegszendvicsek éppen a hideg étel és a főtt közötti határon állnak, de igazán nagy rohanás esetén jobban kibélelik a gyomrot egy párizsis zsömlénél. Különleges receptekért, Elvis mogyoróvajas-banános kedvencéért és az elegáns Croque Monsieur-ért ide kattintsanak.
Ahogy a főzeléket eggyel, úgy a rántottát simán kettővel lejjebb ránthatjuk a napirendben.
Ha az alaprántotta kevésnek tűnik, mehet bele körülbelül minden, ami a hűtőben található a maradék nyesedék zöldség, sonka, kolbász, sajt, sült krumpli vagy főtt rizs is. Ha pedig a tojásból lepényt sütnének, készítsenek frittatát, amibe aztán tényleg minden mehet, ami éppen az útjukba kerül.
A stir-fry, magyarul keverve pirítás a legjobb módszer, ha tényleg hamar akarunk meleg ételt előállítani.
Erre a legjobb eszköz a wok, de ha nincs ilyenünk, helyette használhatunk más, vastag, súlyos, nagy és mély serpenyőt is.
Mivel a sütési idő nagyon rövid, mindent elő kell készíteni, mielőtt nekiállunk felforrósítani. Az olajat, a fűszereket a pultra kell sorakoztatni, az alapanyagokat szépen kockázva, csíkozva a kezünk ügyébe kell pakolni. Aztán dobhatunk bele bármit, amit épp kívánunk, a lényeg a sorrend. Olaj, hús, fűszerek, zöldségek, és ha szeretnénk, előáztatott rizstészta vagy előfőzött rizs. Az alábbi receptben tarját használtunk, de lehetett volna marhahátszín, csirkecombfilé is, brokkolival, zöldbabbal, cukkinivel, bármivel.
Alapanyagok:
A húst felcsíkozom, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra vágom, a fokhagymát felaprítom. A szójaszószt elkeverem a mézzel. A serpenyőt felforrósítom, kevés olajat öntök bele, majd átpirítom benne a húst. Mikor megpirult, hozzáadom a csilit, fokhagymát és a gyömbért, meglocsolom a szósszal és hozzáadom a zöldségeket is. Körülbelül 3-4 percig pirítom az egészet együtt, míg a zöldségek enyhén el nem veszítik a tartásukat. Szezámmaggal megszórva tálalom.
Sokan rémálomként élik meg a főzést, pedig nem kell, hogy stresszt jelentsen. Gyorsan is lehet finomat főzni, próbálják meg, megéri!