Mivel a Magyar Állami Operaház ezúttal a szélesebb közönség előtt is megnyitotta a jegyvásárlás lehetőségét, így az ültetett vacsora most nem a megszokott helyen, hanem az épület legszebb termeiben lesz: megnyitják az Opera Cafét, a Vörös Szalont, a Székely Bertalan termet, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják.
A több mint 1200 fős eseményre közel négyszáz vacsoravendéget várnak.
Nézzünk be kicsit a konyhába – egy ekkora volumenű vacsora megtervezése, alapanyagainak beszerzése és elkészítése nemcsak konyhaművészeti szempontból jelentős, hanem logisztikai gyakorlatnak sem utolsó.
A Shakespeare Estély néven futó rendezvény gasztronómiai kínálatát idén a Zsidai Gasztronómiai Csoport állította össze.
A Litauszki Zsolt séf vezetésével kialakított ételkombinációk igazodnak a hagyományokhoz,
az évtizedek során megszokott operai színvonalhoz. A pezsgő a hazai Kreinbacher Birtoktól érkezik, de a boroknál is magyar pincéket választottak.
Lássuk, mi lesz az ország egyik legnagyobb díszvacsorájának az idei étlapja, ahol a húskedvelők mellett a vegánokra és a vegetáriánusokra is gondolnak.
A menü:
A vegán menü:
Állófogadás II. Menü
A borok és pezsgők mellett több alapanyag is magyar beszállítóktól érkezik. Ilyen például a kacsahús, tudtuk meg a szervezőktől. A mangó viszont perui, a kókuszdió és a rum Dominikából jön Budapestre. A tatár argentin marhafartőből készül majd, míg a koriander Izraelben termett. Közép-Amerika képviseletében mexikói lime kerül a konyhába, az északi végeket pedig az alaszkai vadlazac jelenti.
Az Operától kapott információk alapján komoly személyzettel készülnek.
A felszolgálást 60 fő végzi, akiknek munkáját 22 ember alapozza meg a konyhában.
Hogy minden flottul menjen, a helyszínen 5 koordinátor dolgozik azon, hogy az 1886 óta tartó gasztrohagyomány ne szakadjon meg.