Csiga, béka, libamáj: indul francia gasztronómiai világünnep
![Hideg libamáj zsírjában – Mirage étterem, Hajdúszoboszló](https://cdn.origo.hu/2023/12/NJCsb2sWv6KHYg3ic-nD9AQotUZInxYIpOps4FfGVag/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZTNjZWY1OWZiOTQ0ZThiMjcwNmVlYmE5OTkzZjg0.webp)
Éric Fournier elmondta, hogy a rendezvényhez - amelyet tavaly hívtak életre - világszerte több mint 1300 étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy egy vendéglátóipari egység részt vegyen az eseményen, klasszikus francia menüsort kell felszolgálnia - tette hozzá.
A nagykövet szerint
a Gout de France azoknak való, akik minőségi konyhát keresnek.
A rendezvény alapötlete egyszerű, szeretnék március 21-ét, a tavasz első napját összehozni a minőségi gasztronómiával - mondta.
Éric Fournier kiemelte, hogy a francia konyhának a csigán és a sajtokon kívül a béka, a libamáj és a különböző desszertek a specialitásai. Híresek továbbá a francia kukták és serpenyők - amelyek megtartják az ételek ízét -, valamint a kések - amelyek használatával időt lehet spórolni.
A nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyar éttermekben nagyon jól el tudják készíteni a speciális francia ételeket, az országban ugyanis minőségi alapanyagokkal főznek és az emberek igen kreatívak.
A résztvevő éttermek: