Karcagnál már kezdett világosodni, Kisújszálláson a felhők alja már vörösödik. Mire Túrkevére értünk a XI. Kevi Böllértalálkozóra, egészen kivilágosodott. Muszáj volt időben odaérni:
az ország egyik legjobb húsos muriján kora reggel huszonöt disznót szúrnak nyakon,
hogy pár órával később mindegyik csapat hurkát és kolbászt készítsen belőlük.
Megadták a tiszteletet az egy szem szőke mangalicának,
övé a vesztőhely elsősége.
Tisztességes színpadot ácsoltak, kétoldalt rámpa, oldalt csúszdák a testeknek. A padló középen rácsozott, alul méretes vérkád gyűjti, amit a büszke böllérek nem fognak fel, hogy hagymával besüssék.
Mint valami középkori vesztőhely: mínusz három fok, az emberek kezében sör, zsebükben pálinka, békés rajongással nézik a gyors agóniát. A kerítéssel körbevett sarkokban
sokkolócsipesszel elkábítják az állatokat,
utána a népek őszinte érdeklődésétől kísérve elvágják a torkukat.
A hangulat barátságos, a csapatok és az érdeklődők folyamatosan szívatják egymást, egy-egy jó beköpés után nevetnek, és gyorsan töltenek egy újabb rövidet. Az én arcomba is odanyomnak egyet: „Szegény emberek vagyunk,
nem volt pénzünk cukorra, ebben csak gyümölcs van,
de remélem, elfogadod!” El.
A malacok hátára festékkel írták rá tömegüket vagy a csapat nevét. Van, amelyiket úgy kell felkényszeríteni a színpadon levő elkerített sokkolósarokba, mások, mint például a Bubó nevet a hátán hordó, önként felkocog.
Kolbász akar lenni,
akárki meglátja.
„Nagyon sportos ez a koca, ebből aztán nem lesz szalonna!” – fitymálják páran a kisebb jószágokat.
Némmá, ez lefejezi?”
– kommentelik a huszáros hosszúságú nyaksebet.
Csak pár perc szereplés jut mindnek, aztán
csussz, már lenn is vannak a fűben,
odahúzzák mindet a csapatok által kijelölt feldolgozási helyre.
Az utolsó még a kis ketrecében röfög, pálinkával kínálják, de nem kér. A böllérek bevárják egymást:
csak akkor indul a pörzsölés, mikor minden állatot kivéreztettek.
A mulatság viszont fokozódik – a zenekar is nekikezd, az alkohol is körbeslisszol a véráramban.
Mondjuk volt olyan, aki már nyomás alatt érkezett – hiába kérte a tényleg kedves,
szociális, uram-bátyám stílusban kommunikáló biztonsági szolgálat,
hadd tegyék csuklójára a 700 forintért megvett karszalagját, erősen ellenkezett.
A középkorú forradalmár végül belefutva a biztonságiak láthatósági mellényes sorába,
megpróbált áttörni. Lepattant,
de tovább beszélgettek vele.
A föld még deres, vércsíkok mutatják az utat a kocákhoz.
Fellobban a láng, orrunkat megcsapja a tipikus, a magyar múltat és jelent erősen körbelengő illat: pörzsölnek.
Van, aki lángot használ, mások a szalmára esküsznek.
A kedves vajdasági csapat még
koccint egyet, minket is bevonnak a jóba,
az asszonyok meg hatalmasakat nevetve ülnek fel a szalmával borított állatra.
Ne ficánkolj annyit, mert elkopik a farka”
– a nagymama korú asszonyok hatalmasat hahotázva bizonyítják, az állat kimúlása egyáltalán nem szomorú esemény.
A göndör mangalica fölé
akkora szalmahegyet raktak, hogy a Gangesz partján pazarlást kiáltanának.
Persze, amikor leég, rajta szinte az egész bundája, így gázlánggal folytatják – a csapat még békésen kaparja a testet, amikor mások már a kolbászhúst töltik a mosott bélbe. Nem minden az idő.
Keviben szimpatikus árakon dolgoznak: a sült vért ugyan ajándékba kaptam egy pajzán tréfákat végtelen füzérre fűző asszonytól, de a
huszonkét-huszonhárom centis kolbászért is csak hatszázat fizettem,
a két szelet kenyérért meg ötven-ötvenet.
A húsokat is bőven
a bolti árak alatt árulják ki:
a helyiek, úgy tűnik, ezt tudják, szatyrokkal, kosarakkal készültek.
Persze a standoknál minden mást is meg lehet venni:
aurafotó, PET-palackos „kézműves” sör,
házi sajtok és díszpárnák kelletik magukat, a fakanalas pultnál átszellemült arcú háziasszonyok vesznek fogáspróbát.
Ha még egyet iszol, ezzel kergetlek a Berettyóig”
– rázza viccesen, de azért nem őszintén tréfálva a sodrófát a sakálprémbundába öltözött úriasszony.
A február 11-én, szombaton késő este véget ért rendezvényen a csapatok hurka és kolbász kategóriában versenyeztek is. A hurka aranyérmesei idén:
egysége lett.
Kolbászból a legfinomabbat szintén a Bahamas készítette, holtversenyben a Pikkerekkel, akik a XI. Kevi Böllértalálkozó vándordíját is elvitték:
a trófea jövőre visszatér,
de biztos, hogy mi is ott leszünk.