A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Hadseregük nincs, de ezzel bárkit legyőznek

costa rica kávé
Vágólapra másolva!
Costa Ricán megtanultuk: csak az élvezheti igazán a kávéját, aki már tudja, mi fán terem a retronazális tér.
Vágólapra másolva!

Ez Közép-Amerika egyik legkedveltebb célpontja. Hadseregét évekkel ezelőtt felszámolta, hatalmas kiterjedésű esőerdeiben lajhárok, tukánok, bőgőmajmok élnek, mesébe illő homokos tengerpartjai szinte érintetlenek, és a vulkánok árnyékában a világ egyik legjobb kávéja terem.

A kávé összefonódik a turizmussal Forrás: Krisztian R Hildebrand

Aki szeretne megismerkedni az országban termő különféle kávékkal, akit érdekel a termesztés és a pörkölés folyamata, annak érdemes ellátogatni – a turistákra teljes mértékben felkészült –pörkölőüzemek valamelyikébe, amelyek közül a legismertebb a főváros, San José mellett található Britt Coffee.

Az amerikai Steve Aronson által közel harminc éve alapított cég elsődleges célja ugyanis pont az, hogy a rendkívül jó minőségű Costa Rica-i kávé nimbuszát visszaadja, és különféle túrákon, bemutatókon keresztül az országba érkező turistákkal megismertesse, megszerettesse az itteni termést.

Ideális helyzetben vannak Forrás: Krisztian R Hildebrand

San José zajos szertelensége után, Herediában, a Britt Coffee birtokán békebeli nyugalom fogad: itt nincs nyüzsgés, az üzem melletti hangulatos kávézó teraszán nagy hintaszékekben pihenhetjük ki a városnézés fáradalmait, miközben az ültetvényben gyönyörködünk és hatalmas sóhajok közepette inhalálhatjuk az üzem egész területét elborító, frissen pörkölt szemek illatát.

Mire megisszuk a feketét, és eltelítődünk az illatával, meg is érkezik az ültetvényre a kíváncsi csapat másik fele, és két vezetővel elindulunk feltérképezni a pörkölőt körülölelő birtokot. A túra során

megnézzük, hol és hogyan lesz a kávécseresznye magjából cserje,

megtudjuk azt is, hogy mekkorának kell lennie annak a kávécserjének, amit már ki is lehet ültetni, bejárjuk a banánpálmákkal és kakaófákkal tarkított bemutató kávéültetvényt, és közben az is kiderül, hogy Costa Ricán 1992 óta csak és kizárólag arabica kávét termesztenek a hegyek között.

Száradó kávébabok Forrás: Krisztian R Hildebrand

A több mint hatvan vulkánnal megáldott országot földrajza, éghajlata és a vulkáni talaj tökéletes kávétermő vidékké tette, az 1200–1800 méter közötti tengerszint feletti magasságot kedvelik a cserjék, a 1600–2500 mm csapadék pedig teljes mértékben ideális számukra.

A vulkáni kőzetnek köszönhetően az itt termő kávécserje cseresznyéiben magas ásványianyag-tartalommal és alacsony pH-értékkel rendelkező szemek bújnak meg. Természetesen – annak ellenére, hogy viszonylag kis országról beszélünk – a különféle vidékeken különféle ízjegyekkel rendelkező kávék találhatók, amelyeknek

végső karakterét nemcsak a vulkáni talaj,

az eső, a napos órák száma, a termőterületen növő, árnyékot adó növényzet mibenléte határozza meg, hanem a pörkölés is.

Kihajtottak a palánták Forrás: Krisztian R Hildebrand

Amennyire az országbejárás alatt sikerült felmérnünk, a ticók – azaz a Costa Rica-iak – nem pörkölik túl a szemeket,

kellemes savasság, gyümölcsösség jellemzi a kávéjukat,

de messze nem annyira, mint a most oly felkapott specialitykávék esetében.

Costa Ricán úgy tartják, hogy a termesztés és a pörkölés tudomány és művészet egyben. A kávécserje hároméves korában fordul termőre, az esős évszakban, áprilistól novemberig érik, majd novemberben elkezdődik a szüret, amikor egyesével, kézzel szedik le a kávécseresznyeszemeket.

Egyre nagyobb divat a jó kávé Forrás: Krisztian R Hildebrand

A kisebb, családi ültetvényeken főleg a népes família dolgozik, a nagyobb ültetvényeken pedig a nicaraguaiak találnak idénymunkát maguknak. Az ár is adott: 11 kg kávé befogadására alkalmas, a kávé mérésére rendszeresített ládát a gyakorlottabb szüretelők nagyjából húsz perc alatt töltenek meg, és a színültig töltöttért 3 dollár fizetség jár.

Mire a feldolgozás folyamatának végére érnek, addigra a ládában lévő

11 kg kávécseresznyéből összesen 1,5 kg pörkölt kávé lesz.

Hogy még jobban érzékeljük, hogy mennyi munkával jár egy csészényi élvezet, egy másik látványos adat: 200 kg nyers kávéból nagyjából 600 adag kávé születik.

A tenyerükön hordozzák Forrás: Krisztian R Hildebrand

A Britt Coffee számos farm kávéját vásárolja fel, majd osztályozza; ennek megfelelően pörköli a szemeket. A cég háromféle blend kávét készít, azaz különféle termőterületekről származó, eltérő kávékból alkotott keverékük van, amelyben a különböző kávék ízükben, karakterükben tökéletesen kiegészítik egymást, kellemes egységet alkotnak.

A többi termékük viszont mind termőterület-szelektált, vagyis csupán azonos termőterületről származó kávé található benne.

A kínálat jelentős része fair trade, azaz méltányos kereskedelemből származó,

és az üzemben olyan speciális ültetvény kávéit is feldolgozzák, ahol csak és kizárólag nők dolgoznak.

Bepillantás a zöldbe Forrás: Krisztian R Hildebrand

Miután elméletben minden megtudunk a kávéról, következik a gyakorlat. A túra szerves részét képezi a kávékóstolás, ahol a french pressben készített kávékat vállalkozó szellemű csoporttársaink szakszerűen meg is ízlelhetik, azaz megtanítják nekik és nekünk, hogy hogyan hörpintsük fel úgy a kávét, hogy a lehető legtöbb íz és aroma érződjék.

Ehhez

semmi másra nincs szükség, mint egy nagy szürcsölős slukkra, amivel az úgynevezett retronazális térbe juttatjuk a kávét,

azaz egyszerre érezzük – belülről – az illatát, és találkozunk az ízével.

Ahol még menő a gumicsizma Forrás: Krisztian R Hildebrand

A kisebb-nagyobb fulladásokba torkolló kísérletek után, az enyhén égett szájpadlású csoporttársakat közepesen sajnálva még visszatérünk a pörkölőüzem otthonos teraszára, de most már nem kávézni és hintázni jövünk, hanem beszerezni a betevő kávénkat, amivel még otthon is hosszan elnyújthatjuk a Costa Rica-i élményeket. Pura vida.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!