Borral fűszerezett történetek az Etyeki Kúriában
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/tHhkn6e4b20eUpVLo5frQSD-GAFbawkSYYn-tONp1VA/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxNzZmMjg0Y2M4YTQyYmE5ZGMxNzgyNzQzMTViNjM1.webp)
Az Etyeki Kúria vendégeit ezúttal az Esszencia Produkció művészei szórakoztatják a régmúlt történeteivel és hagyományaival. A jó hangulatból természetesen a bor is kiveszi a részét, hiszen míg a résztvevők a meséket hallgatják, addig az ízlelőbimbóik sem pihennek; a szőlőgazdaság ínycsiklandó nedűi csordogálnak majd végig a nagy melegtől kiszáradt torkokon.
1996-ban alapították az Etyeki Kúria Borászatot az Öreghegyen, és hamarosan a vidék egyik vezető borászata lett. Kínálatában olyan borok találhatóak, mint a tavalyi Sauvignon Blanc Wild Fermentation, amelynek zamatát a francia eredetű szőlőfajta adja; az ebből készült bor élénk savú, valamint erőteljes illat- és ízvilágú. A 2015-ös Chardonnay lágy, kellemes, hosszú lecsengésű és karakteres, a 2015-ös Pinot Noir illata az erdei gyümölcsöket idézi, a bársonyos textúrájú, kifinomult vörösbor, sok étel egyik jó kísérője.
A Kúria pinot noir bora idén az Etyek-Budai Borvidéki Borversenyen és az International Wine Contest Bucharest versenyeken is aranyérmesként szerepelt.
A kékfrankos szőlőfajtából készült borok egyre nagyobb népszerűséggel büszkélkedhetnek, nem véletlenül: a 2014-es Kékfrankos Magnum egy könnyen megszerethető vörösbor, amelynek illata a feketeribizlit idézi, borsos jegyekkel és friss aromával kombinálva.
Augusztus 29-én a Magyar Küvé – Örömzene és Tánc a Teraszon élvezhetjük a magyar kincsek ízvilágát.