Hétköznapi szinten egyre kevesebb figyelem esik a csontritkulásra, ugyanakkor világszinten egyre több a csonttörések száma – derült ki a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) kutatásából. A felmérés szerint sem a fiatal, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre: a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez meglehetősen nagy probléma, hiszen a kalciumhiány már fiatal korban is egyértelmű kockázatot jelent.
Az emberi szervezet kalciumtartalmának 99%-a csontokban és fogakban található. A maradék egy százalék például ionosan, fehérjéhez kötve fordul elő. A kalcium enzimaktivátor, szerepet játszik a véralvadásban, alacsony szintje izomgörcsöket, izomfájdalmat okozhat.
A javasolt napi kalciumbevitel 800-1000 mg. A terhesség időszakában és tinédzser korban ez az érték 1200-1500 mg naponta. Hasznosulását a D-vitamin és a fehérjebevitel is befolyásolja.
A magyar fiatal felnőtt lakosság körülbelül 70%-a visz be a javasolt 1000 mg-nál kevesebb kalciumot, az emberek 50%-a 800 mg-nál is kevesebbet fogyaszt. A legmegdöbbentőbb pedig, hogy a fiatal felnőtt lakosság körülbelül 20-30%-a pedig még 600 mg-nál is kevesebb kalciumot biztosít a szervezetének.
A közhiedelem még mindig a tejet tartja a legmegfelelőbb élelmiszernek a kalciummennyiség fenntartására, pedig számos olyan alapanyag van, amelyben sokkal több van ebből az ásványi anyagból.
Itt írtunk arról, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek több kalciumot tartalmaznak, mint a tej, ráadásul ezeket laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ám akár ásványvízzel is bevihetjük a napi ajánlott mennyiség egy részét. A hazai ásványvizek kalciumtartalma: 30-280 mg/l között változik, többsége 60 mg/l körüli értékű. A legnagyobb érték a napi szükséglet 35%-át fedezheti.