Mindössze egy nagy és egy kis agyagcserépre, szigetelőszalagra, homokra, vízre és egy vastag törölközőre van szükségünk
a kőkorszaki hűtő elkészítéséhez.
Az első lépés, hogy szigetelőszalaggal leragasztjuk a cserepek alján lévő lyukat. A nagyobbik aljára tegyünk homokot – legalább három centiméter vastagon –, és jól nyomkodjuk le. Azután tegyük bele a kisebb cserepet, és töltsük fel homokkal a kettő között lévő rést.
Öntsünk bele vizet, azután tegyünk rá még egy réteg homokot, majd még egy kis vizet. Ezután vizezzük be a törölközőt, csavarjuk ki, és takarjuk le vele a cserepeket.
Érdemes ráállítani két téglára, azt pedig egy kerekekkel ellátott alátétre, így könnyebb lesz mozgatni, és még a szellőzést is biztosítjuk.
A meleg miatt a homokban lévő víz, elkezd párologni, a felszabadult energia miatt a kis cserépben pedig lecsökken a hőmérséklet.
Amennyiben szeretnénk egy kicsit feldobni, tehetünk a homok tetejére fehér, átlátszó vagy színes díszköveket is.