Mint köztudott,
az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását jelenti.
Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Az egészséges étrendnek
megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).
Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva! Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez. – tanácsolják a szekértők. Az egészséges étkezés egyik fontos eleme a húsfogyasztás.
A LIDL ennek az eszmének mentén újít most a Pikok Pure termékeivel, Magyarországon egyedülálló, magas minőséget képviselő húskészítményekkel. Az egészségtudatosan táplálkozók számára jó hír – ahogy azt a termékcsalád neve is mutatja (a „pure" szó jelentése tiszta) – ezek a termékek
húsból, kizárólag természetes összetevőkből készülnek tartósítószerek, ízfokozók, adalékanyagok és színezékek hozzáadása nélkül.
A 12 húskészítményt tartalmazó termékcsaládban
sonkafélék, párizsik és virslik, szalámik és kolbászok is találhatók.
Megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva, kiemelkedő szerepet tölthetnek be táplálkozásunkban, ugyanis ezek mind nagyon fontos fehérjeforrások.
Az ilyen speciális sonkafélék mérsékelt energia és alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, emellett hústartalmuk rendkívül magas (94% feletti), ebből adódóan fehérjetartalmuk is kiváló. Éppen ezért a csirke-, pulykamellből, illetve sertéscombból készült termékek nagyon kedvező élettani hatással rendelkeznek, és bátran beilleszthetők étrendünkbe, még akkor is, ha fogyni szeretnénk, vagy célunk a normál testsúly megőrzése.
A párizsik között pulyka és sertéshúsból készülteket is találunk, itt fontos ellenőrizni, hogy magas hústartalommal rendelkezzenek, így a párizsik esetében a 80%-os, a virsliknél pedig a 90%-os hústartalom számít megfelelőnek. Ennek köszönhetően ugyanis fehérjetartalmuk 14-16% között mozog.
A szalámik és kolbászok magas fehérjetartalommal rendelkeznek, mely jellemzően 23-26 g fehérjét jelent 100 g termék esetében, hagyományos füstöléssel és hosszú ideig tartó szárításos eljárással készülnek.
Megéhezett? Íme, egy fenséges recept:
Csirkés-avokádós szendvics főtt tojással
Hozzávalók:
- 2 szelet Teljes kiőrlésű búzavekni (400g)
- ½ db közepes érett avokádó
- Ízesítők: néhány csepp citromlé, só, őrölt fehér bors
- 4 szelet Pikok Pure Csirke vagy Pulykamell sonka
- 1 db főtt tojás felkarikázva
- 8-10 karika kígyóuborka
- lilahagyma opcionálisan
Elkészítés: először avokádó krémet készítünk, amivel megkenjük a szendvicset. Ehhez villával összetörjük a ½ avokádó húsát, majd hozzáadunk ízlés szerint néhány csepp citrom levet, egy csipet sót és őrölt fehér borsot. Kenjük meg a 2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret az avokádókrémmel, tegyük rá a 4 szelet sonkát, a főtt tojás karikákat, valamint a felkarikázott kígyóuborkát. Ízlés szerint tehetünk bele vékony karikára vágott lila hagymát is. Fogyasszuk egészséggel!
A cikk megjelenését a LIDL támogatta.