A céklának alacsony a kalóriatartalma, mégis értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. Valójában szinte – ha csak kis mennyiségben, de akkor is –
tartalmazza az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot.
A szívbetegségek, beleértve a szívelégtelenséget és a szívrohamot, valamint az agyvérzés a világ vezető halálozási okai.
A magas vérnyomás pedig az egyik vezető kockázati tényező ezen állapotok kialakulásában.
Tanulmányok kimutatták, hogy a cékla jelentősen csökkentheti a vérnyomást néhány óra alatt. Ez valószínűleg magas nitrátkoncentrációjának köszönhető.
A céklát szívesen fogyasztják sportolók, mert a nitrátok hatással vannak
a fizikai teljesítményre és az energiatermelésre.
Egy tanulmányban kerékpárosok teljesítményét vizsgálták. Az eredmények szerint a céklaléfogyasztás 2,8%-kal javította a teljesítményt 2,5 mérföldes távon.
A krónikus gyulladás számos betegséggel jár, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák. A céklában lévő pigmentek, a betalainok, gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak.
A rostok rendkívül fontosak! Számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve az emésztésre gyakorolt jótékony hatásokat. Egy csésze cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz.
Hozzájárul a gyomor és a bélrendszer egészségéhez, javítja az emésztést, megakadályozza a székrekedést és a gyulladások kialakulását.
A céklának alacsony a kalória- és magas a víztartalma. Ezáltal tökéletes választás, ha éppen diétázunk. Emellett a fehérjének és a rostoknak köszönhetően még inkább hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.
A rostok segítenek növelni a teljességérzetet és csökkenteni az étvágyat.
A cékla szerencsére könnyen beilleszthető az étrendbe, és nemcsak savanyúság készülhet belőle, hanem fogyaszthatjuk párolva, sütve, és csinálhatunk belőle gyümölcslevet is. Emellett saláták és krémlevesek kiváló alapanyaga.
Próbáljuk ki már ma a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossuk meg a céklát, vágjunk le az aljából és a tetejéből is egy keveset, vágjuk vastagabb cikkelyekre, azután süssük 200 fokon körülbelül 55 percig.
Tegyük a sült céklát a turmixgépbe, és dolgozzuk jól össze.
Adjunk hozzá egy kis reszelt gyömbért, amely hozzájárul a bőr egészségéhez és támogatja az immunrendszert.
Ha nem szeretjük a gyömbért, facsarhatunk bele egy lime-ot vagy egy narancsot, továbbá adhatunk hozzá mézet is, hogy még édesebb legyen.
A vitaminbomba még intenzívebb robbanásához almát vagy szilvát is turmixolhatunk mellé.