Köztudott, hogy a görögdinnye több mint 90%-a víz. Ezért kiváló hidratáló. Magas B-vitamin-tartalma növeli az energiaszintet, a benne lévő
citrulinnak nevezett aminosav pedig csodákat tesz a fájó izmokkal.
Kijelenthetjük, hogy a görögdinnye jó nekünk – általában. Alacsony a kalória- és a zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. Ezért olyan meglepő, hogy bizony a dinnyét túlzásba is lehet vinni.
Ez a gyümölcs az egyik legjobb forrása a likopinnak, amely a húsa jellegzetes vörös színét adja.
Ez az antioxidáns hatással van a szív egészségére, ám ha túlzásba visszük a fogyasztását, gyomorbántalmakat okozhat: 30 mg likopin után jelentkezhet puffadás, hasmenés és emésztési zavarok.
Szerencsére ez azt jelenti, hogy körülbelül 600 gramm dinnye elfogyasztása is lehetséges kellemetlen tünetek nélkül.
Sőt, akinek túl sok kálium van a vérében, annak is korlátoznia kell a dinnyefogyasztást. Hiszen azoknak a szervezetében, akik nem megfelelően dolgozzák fel a káliumot, nagyon hamar felhalmozódhat.
Az érett görögdinnye nemcsak édesebb és finomabb, de még a tápanyagtartalma is kiemelkedőbb. Tanulmányok kimutatták, hogy
az éretlen gyümölcsök egyáltalán nem tartalmaznak béta-karotint,
míg az érettekben sokkal több a C-vitamin és az antioxidáns is.
Ezért érdemes megnéznie, hogyan választhatja ki a legfinomabb dinnyét a kupacból.
A dinnye fehér része általában a kukában végzi, holott sokkal több citrulint tartalmaz, mint a piros hús. Ez az esszenciális aminosav hatással van a vérkeringésre és a szív egészségére is – amellett, hogy a fájó izmokat is jól kezeli.
Gyerekként talán azzal viccelődtek velünk, hogy ha megesszük a magokat, akkor bizony dinnye nő a hasunkban. Nos, felnőttként már tudjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz.
Az viszont igen, hogy a mag 100%-ban ehető, ráadásul rostot, fehérjét, antioxidánst, B-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz.
Volt már szó a benne lévő citrulinról, de arról még nem, hogy milyen sokoldalú is ez az aminosav. Mert a fentebb említett egészségügyi hatásai mellett
még a libidót is pozitívan befolyásolja.
Persze a túlzott dinnyefogyasztás megemeli a vércukorszintet, ezért még egy romantikus estén is érdemes csínján bánni vele.
Több száz görögdinnyefaj létezik, és nem mindnek vörös a húsa. Amelyből hiányzik a likopin, vagyis az az antioxidáns, amely a dinnye piros színét adja, helyette azonban gazdag béta-karotinban, akkor sárgás-narancsos árnyalatban pompázik.