A zöld teához hasonlóan a matcha is a Camellia sinensis növényből készül, azonban más módon termesztik,
és a tápanyagprofilja is egyedülálló.
Hogy megóvják a közvetlen napfénytől, a gazdálkodók csak 20-30 nappal a betakarítás előtt fedik fel a teafüvet. Így megnövekszik a klorofilltermelés, az aminosavtartalom, és a színe is sötétebb lesz a növénynek.
Miután betakarították a tealeveleket, a szárakat eltávolítják, majd a leveleket finom porrá őrlik.
Ez tartalmazza az összes levélből származó tápanyagot, illetve több koffein és antioxidáns van benne, mint a hagyományos zöld teában.
A hosszú munkaidő és a szoros határidők gyakran stresszhez, folytonos aggódáshoz, szorongáshoz vezethetnek. Ha túl sok stressz ér, fontos, hogy kezeljük ezt valahogy. Például pihenéssel, egy kiegyensúlyozott étrenddel vagy matchatea-fogyasztással.
A Journal of Functional Foodsban megjelent tanulmány szerint ugyanis a matcha csökkenti a szorongást.
A vizsgálatokat egereken végezték; a matchapor nyugtató hatással volt rájuk: a dopamin D1 receptorokat és a szerotonin 5-HT1A receptorokat érintve.
Bár további kutatások szükségesek, tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy a matcha, amelyet sok évig gyógyszerként használtak, nagyon hasznos lehet az emberi test számára
– mondta Yuki Kurauchi, a tanulmány vezetője, a japán Kumamoto Egyetemen tanára.
A matchának több egészségügyi előnye is ismert már, amely a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Többek között fokozza az anyagcserét, égeti a kalóriát, méregtelenít – természetesen és hatékonyan –, illetve nyugtatja az elmét és ellazítja a testet. Emellett javítja a hangulatot és növeli a koncentrációt, valamint csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.
Az antioxidánsok olyan kémiai vegyületek, amelyek megakadályozzák az öregedést és a krónikus betegségek kialakulását.
A máj létfontosságú az egészség szempontjából, és központi szerepet játszik a toxinok kiválasztásában, a gyógyszerek és a tápanyagok feldolgozásában. Néhány tanulmány megállapította, hogy
a matcha segíthet megvédeni a máj egészségét is.
Persze még mindig zajlanak a matcha teát érintő kutatások, de az eddig elért eredmények alapján a szakértők azt mondják: fogyasszuk rendszeresen, és élvezzük a jótékony hatásait. A matcha az egészséges táplálkozás szerves részévé nőheti ki magát.