A szőlő több fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint a C-, a B6- és a K-vitamin, illetve a kálium, a réz, a mangán és a tiamin. 151 gramm szőlő fedezi a napi K-vitamin-szükséglet több mint egynegyedét.
Sőt, valójában több mint 1600 jótékony növényi vegyületet azonosítottak a gyümölcsben.
Számos erős antioxidáns is van benne – különösen a magokban és a héjban. A vörös szőlő nagyobb számban tartalmaz antioxidánsokat, mint a többi fajta, mivel ebben van antocianin is, amely a színéért felelős.
A benne lévő kálium miatt hatással van a vérnyomásra, ezáltal a szívbetegségek csökkent kialakulására is. Vegyületei hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, illetve védelmet nyújthatnak a magas vércukorszint ellen.
Sőt, a resveratrol, a lutein és a zeaxanthin miatt még a szem egészségében is fontos szerepet játszik.
És ez még mindig nem minden, mert növényi vegyületei a figyelemre, a hangulatra és a memória működésére is pozitív hatással vannak. Kell ennél több indok a rendszeres fogyasztására?
Próbáljuk ki máris a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát a szokott módon.
Közben keverjük össze egy tálban a csirkét, az ananászt, a zeller, a hagymát, a szőlőt és az áfonyát.
Amint leszűrtük a tésztát keverjük hozzá a csirkés keverékhez.
Öntsük hozzá a majonézt, forgassuk át, fedjük le és tegyük 1 órára a hűtőbe.
Tálalás előtt keverjük hozzá a kesudiót.