A fügét nyersen fogyasztva tudjuk a leginkább élvezni. Vágjuk vagy szedjük ketté a kezünkkel, és együk ki a belsejét. A héja is ehető, bár azt sokan nem szeretik. A szezon elején a korai füge héja még vékony és lágyabb, később, a szezon végén már inkább vastagabb és robosztusabb.
Fogyaszthatjuk önmagában, de akár dióval, kecskesajttal vagy fetával.
Édes, mézes aromája jól kiegészíti a sajt ízét. Akár grillezhetjük is a vágott felével a rácsra téve. A hő hatására a cukor karamellizálódik, így lesz még különlegesebb, édesebb és lédúsabb a gyümölcs.
Vannak bizonyos alapanyagok, amelyekkel különösen finom: méz, füstölt sonka, joghurt, balzsamecet, túró, mandula, rozmaring, különböző sajtok, dió, étcsokoládé, kacsa- vagy bárányhús.
Az első dolog, amit meg kell nézni, az a héja. Ha sérült, nyomott, akkor inkább hagyjuk a polcon. Amennyiben azonban teljesen ép, vegyük a kezünkbe, és óvatosan nyomkodjuk meg a gyümölcsöt.
Akkor jó, ha puha.
Otthon tartsuk szobahőmérsékleten, ha egy napon belül elfogyasztjuk. Két napig eláll papírzacskóban a hűtőben. Fogyasztás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten a legjobb az íze. Tisztítsuk meg őket folyó víz alatt, töröljük át tiszta törlőkendővel, és már ehetjük is.
Rákenhetjük a vajas pirítósra, de májkrémmel és kecskesajttal is nagyon finom.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Negyedeljük a fügéket és tegyük egy lábasba.
Szórjuk meg cukorral, öntsük rá a citromlevet és kezdjük el főzni alacsony lángon.
Addig főzzük, amíg sűrű massza lesz belőle.
Tegyük sterilizált befőttesüvegekbe, majd a dunsztba, és hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk be x alakban a fügéket.
Töltsünk bele egy fél teáskanál kéksajtot. A nagyobb fügébe több sajt, a kisebbe kevesebb kerül.
Melegítsünk fel egy serpenyőben egy kis repceolajat, és pirítsuk meg rajta a fügéket.
Amint a sajt lágyan megolvad, már kész is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Szúrjuk a fogpiszkálót a fügékbe.
Keverjük össze a sajtot, az ecetet és a mézet egy kis tálban. Dolgozzuk jól össze, majd tegyük egy habnyomó zsákba.
Vágjuk be a fügék oldalát, és töltsük meg a sajtos keverékkel.
Olvasszuk meg a karamellt, majd mártsuk bele a fügéket.
Ezután mártsuk az apróra tört mandulába, majd az olvasztott csokoládéba körülbelül egyharmadig.
Szórjuk meg egy kis mandulával és nagy szemű sóval.
Tegyük a sütőpapírra, és hagyjuk, hogy megkössön a csokoládé.