A birs egy ősi gyümölcs, Ázsia és a Földközi-tenger különböző részeiről származik. Termesztése az ókori Görögországba és Rómába nyúlik vissza,
ahol a termékenység jelképének tekintették.
Évtizedek óta használják a népi orvoslásban, de az előnyeit vizsgáló tudományos kutatások még a korai szakaszban vannak.
Rostot, valamint számos nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezáltal tápláló alapanyaga bármelyik étrendnek. Van benne C-, B1-, B6-vitamin, réz, vas, kálium és magnézium. Noha különösebben egy vegyületben sem gazdag, sokféle tápanyagot és kevés kalóriát tartalmaz.
A birsalma legtöbb előnye a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Ezek csökkenthetik a testben lévő gyulladásokat, és megvédhetik a sejteket a szabad gyökök által okozott káros hatások ellen.
Régóta használják a hagyományos és a népi orvoslásban a különféle emésztési rendellenességek kezelésére.
A legfrissebb kutatások szerint a birskivonat megvédheti a bélszövetet a gyulladásos bélbetegségektől, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás.
A patkányokon végzett kísérletek sikeresek voltak, ugyanakkor emberi vizsgálatokra még szükség van a témában.
Számos tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a birsszirup segíthet kezelni a savas reflux tüneteit. A vizsgálatot 80 gyermeken végezték el, akik savas refluxban szenvedtek, és összesen 7 hétig tartott.
Arra a következtetésre jutottak, hogy a birsszirup napi fogyasztása ugyanolyan hatásos, mint az alkalmazott gyógyszerek.
Ugyanerre az eredményre jutottak egy másik vizsgálatban is, amelyben 137 várandós nő vett részt. Az étkezések után 10 milligramm birsszirupot fogyasztottak el. Ennek ellenére a szakemberek szerint még több vizsgálatra van szükség a témában.
Ez leginkább antibakteriális tulajdonságainak, a benne lévő C-vitaminnak és rostoknak köszönhető. Ez utóbbi táplálja az emésztőrendszerben lévő egészséges baktériumok fejlődését. Az egészséges bélmikrobiom fenntartása javíthatja az emésztőrendszer ellenálló képességét.
Kattintson a képre, galéria nyílik receptötletekkel!
A legtöbb gyümölccsel ellentétben a birst ritkán fogyasztják nyersen, mivel kemény és savanyú a húsa még érett állapotban is. Ezért általában inkább megfőzik. Mindössze annyit kell tennünk,
hogy feltesszük egy adag vízben főni egy kis cukorral, vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel vagy csillagánizzsal.
A főtt birsalma önmagában is elfogyasztható, de jól illik a joghurtokhoz és a sertéshúshoz, illetve készülhet belőle torta, pite és lekvár is.
Tálaljuk rizzsel, kuszkusszal vagy lepénykenyérrel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben.
Pirítsuk a húst 10 percig, vagy amíg sötét aranysárga lesz.
Olvasszuk meg a vajat egy nagyfalú serpenyőben, és pirítsuk meg rajta a hagymát.
Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Adjuk a hagymához a citromhéjat, a fokhagymát és a fűszereket. Pirítsuk még 1 percig.
Keverjük hozzá a paradicsompürét, a mézet, a vizet vagy az alaplevet és a citromlé felét.
Öntsük az egészet egy hőálló edénybe, tegyük bele a húst, köré a birsalmát, takarjuk le fóliával és süssük 2 órán keresztül.
Vegyük le róla a fóliát, és süssük még 30 percig.
A birs és a narancs tökéletes párt alkotnak, ahogy a birs és a kardamom is. Miért ne kombináljuk hát mindhármat? Így lesz igazán ínycsiklandó a birskompót, amelyet tejszínhabbal és görög joghurttal tálalhatunk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük egy edénybe a birset, a narancsot és a kardamomot, és engedjük fel félig vízzel.
Főzzük lefedve körülbelül 45 percig.
Adjuk hozzá a cukrot és keverjük, míg feloldódik.
Hagyjuk lehűlni és keverjük hozzá a narancslikőrt is.