A NASA műszaki és kertészeti szakembereinek a kiválasztásnál a legfontosabb szempont az volt, hogy a növény gyorsan növekedjen és viszonylag kevés törődést igényeljen. Továbbá, hogy képes legyen túlélni egy magas szén-dioxid-kibocsátású környezetben.
Több vizsgálatot is elvégeztek, végül a spanyol csilit találták a legmegfelelőbbnek, mert kevesebb oxigént igényel, ráadásul C-vitaminban gazdag.
A legfrissebb hírek szerint a projekt eddig sikeres, és ha minden jól megy, akkor november és január környékén felviszik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.
Eddig a NASA-nak már sikerült kínai káposztát, mustárspenótot, piros orosz kelkáposztát és rézvirágot termesztenie az űrben.
Az űrállomás rendszeresen visszaküldi a mintákat a földre, hogy ellenőrizhessék az élelmiszerek tápanyagtartalmát és a minőségét.