Rovarok lárvájának zsírjából készítettek gofrit
![gofri, gorfisütő](https://cdn.origo.hu/2023/12/kTAI8nH38VuO3oGrbJzkyF4awwIK-RkNJFdSMkLAsNg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZWYwN2E1NDI5NjRhYTliMGI1ZjRiNzUxOTc0ODY5.webp)
A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké. A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fentarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához
– magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.
A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget,
ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje-, a vitamin-, a rost- és az ásványianyag-tartalmuk. Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.