Törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból vásároljuk a burgonyát, próbáljunk ép darabokat összeválogatni.
Legyen jó kemény és kevésbé illatos.
Ha a burgonya elkezd puhulni, illetve furcsa illatot áraszt magából, akkor már nem friss, semmiképp se vegyük meg.
A burgonyát hűvös, sötét, jól szellőző helyen tároljuk. Így akár két hétig is eláll. Meleg helyen azonban gyorsabban romlik. A jól szellőzöttséget is biztosítani kell, tehát vagy egy tálban tároljuk, vagy papírzacskóban, amelyekre lyukakat vágunk.
Semmiképp se mossuk meg, mielőtt a kamrába kerül, mert a nedvesség miatt korán romlásnak indul. Elegendő felhasználás előtt megmosni.
Rendszeresen ellenőrizzük, és távolítsuk el a romlásnak indult burgonyát a többi közül, mert hamar átterjed az egész tál zöldségre. Ha a burgonya kicsírázik, még lehet vele főzni, csak le kell vágni a hajtásokat és a zöld területeket. Viszont ekkor rögtön fel kell használni.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat egy teáskanál sóval.
Pucoljuk meg és kockázzuk fel a burgonyát.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat és pirítsuk a burgonyát 10-12 percig, amíg teljesen meglágyul, de nem esik szét.
Szedjük ki a burgonyát a serpenyőből, majd pirítsuk meg a hagymát is. Amint megpirult, tegyük a burgonyára.
Amikor a burgonya kihűlt, öntsük rá a tojást és forgassuk át.
Öntsük a serpenyőbe és kezdjük el sütni az egyik oldalát. Ez körülbelül 7 perc. Aztán fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is készre.
Tálaljuk petrezselyemmel megszórva.