Kerüljük ezeket a hibákat a burgonya tárolásánál

burgonya
Vágólapra másolva!
Bár felhalmozni most sem szükséges az alapanyagokat, azért az észszerűség határain belül maradva feltölthetjük a kamrát és a fagyasztót. A burgonya egy sokoldalú zöldség, biztos helye van a kamrában. A kérdés már csak az: hogyan tároljuk, hogy sokáig elálljon?
Vágólapra másolva!

Hogyan vásároljunk burgonyát?

Törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból vásároljuk a burgonyát, próbáljunk ép darabokat összeválogatni.

Legyen jó kemény és kevésbé illatos.

Ha a burgonya elkezd puhulni, illetve furcsa illatot áraszt magából, akkor már nem friss, semmiképp se vegyük meg.

Forrás: Shutterstock

A burgonya tárolása

A burgonyát hűvös, sötét, jól szellőző helyen tároljuk. Így akár két hétig is eláll. Meleg helyen azonban gyorsabban romlik. A jól szellőzöttséget is biztosítani kell, tehát vagy egy tálban tároljuk, vagy papírzacskóban, amelyekre lyukakat vágunk.

Semmiképp se mossuk meg, mielőtt a kamrába kerül, mert a nedvesség miatt korán romlásnak indul. Elegendő felhasználás előtt megmosni.

Rendszeresen ellenőrizzük, és távolítsuk el a romlásnak indult burgonyát a többi közül, mert hamar átterjed az egész tál zöldségre. Ha a burgonya kicsírázik, még lehet vele főzni, csak le kell vágni a hajtásokat és a zöld területeket. Viszont ekkor rögtön fel kell használni.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Spanyol burgonyaomlett

Hozzávalók:

  • 6 nagy tojás
  • 780 g burgonya
  • 355 ml olaj
  • 1 nagy hagyma, vékony szeletekre vágva
  • friss petrezselyem, finomra vágva

Elkészítés:
Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat egy teáskanál sóval.
Pucoljuk meg és kockázzuk fel a burgonyát.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat és pirítsuk a burgonyát 10-12 percig, amíg teljesen meglágyul, de nem esik szét.
Szedjük ki a burgonyát a serpenyőből, majd pirítsuk meg a hagymát is. Amint megpirult, tegyük a burgonyára.
Amikor a burgonya kihűlt, öntsük rá a tojást és forgassuk át.
Öntsük a serpenyőbe és kezdjük el sütni az egyik oldalát. Ez körülbelül 7 perc. Aztán fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is készre.
Tálaljuk petrezselyemmel megszórva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!