Puha húsvéti kalács a nagyitól
![ünnepi desszertek, karácsonyi desszertek](https://cdn.origo.hu/2023/12/LFsaqg3WIZ26oQphZFHKQk4Y7NP2-Ob5qf0gDvVLLt8/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I0YTIyMjU4OGMxYzQyY2Q5NDgwMTI1NjM0Zjc5MjY0.webp)
Hozzávalók:
Elkészítés:
Áztassuk be a mazsolát sütés előtt félórára.
Keverjünk el 1 evőkanál cukrot 100 milliliter meleg tejben, majd morzsoljuk el benne az élesztőt és tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, az élesztős tejet és a maradék tejet.
Öntsük hozzá a lecsepegtetett mazsolát is és dolgozzuk jól össze.
Gyúrjuk néhány percig, azután szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen fél-1 órát.
Ha a tészta a duplájára dagadt, osszuk 3 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle tésztakígyókat, rögzítsük össze az egyik végén és fonjuk össze. A másik végét hajtsuk a tészta alá és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg tojással a tetejét, majd hagyjuk még 25 percet meleg helyen.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amint letelt az idő, süssük a kalácsot 30-40 percig, vagy tűpróbáig.