1. Vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből, és hagyjuk 15 percig a pulton. A legjobb, ha -14 fokos. Ekkor lágyabbá válik, felszabadulnak az ízmolekulák, ráadásul nem kell agresszívan nekiesni a fagyikanállal.
2. Egy teáskanállal vegyünk ki egy falatka fagylaltot.
3. A kanalat fejjel lefelé tegyük a szánkba, hogy a fagyi először a nyelvhez, az ízlelőbimbókhoz érjen.
4. Forgassuk meg a fagylaltot a szánkba, figyeljünk a hidegérzetre és a krémes textúrára.
5. Lélegezzünk be a szánkon keresztül.
6. Tartuk a fagylaltot a szánkban 12 másodpercig, hogy megtapasztaljuk a maximális ízélményt.
7. Ismételjük meg ezt a műveletet minden egyes kanálnál. Így kiélvezhetjük a teljes ízprofilt.
Dr. Sarah Kemp tudós és ízszakértő elmondta, hogy:
Az íz rendkívül fontos, minden falatot a lehető legjobban ki kell élvezni. Ugyanakkor az emberek gyakran nem tudják, hogyan maximalizálhatják az ízek érzékelését
– magyarázza.
Ha a fagylalt kóstoláskor azonnal a nyelvet, az ízlelőbimbókat éri, erőteljesebb lesz az ízhatás.