Szokolai Máté ugyan egyike a legnagyobb hazai pezsgőrajongóknak, de megérti azokat is, akik ódzkodnak a habzó boroktól, gyöngyöző pezsgőktől.
20 évesen szilveszterkor volt szerencsém Dom Perignont kóstolni, és szégyenszemre, kiköptem, nem ízlett. Az embernek a pezsgőhöz fel kell nőnie, be kell érnie
– vallja.
A pezsgőkkel való ismerkedés számtalan tétel végigkóstolásával jár, hogy mára igazi szakemberként adhasson tanácsot. „Ünnepi ital a pezsgő, éppen ezért nem kizárólag ünnepi alkalmakkor fogyasztható: a jelenlegi szürke hétköznapokat is képesek feldobni az aranyló vagy éppen rózsaszínes buborékok, az illat- és ízélmény pedig a mennyországba emel."
Pezsgőválasztáskor sokan bátortalanok: Menjek biztosra egy nagynevű márkával, vagy válasszak a címke alapján? Egyáltalán van jó vagy rossz pezsgőválasztás? Nem lóg-e ki a választott márka fel vagy le a társaságból? Ha ajándékba visszük, nem szorítja-e háttérbe a vendéglátó erőfeszítéseit? Kell-e szégyenkezniük az édes pezsgő rajongóinak a száraz hívők társaságában, és fordítva? Szokolai Máté azonban óva int mindenkit attól, hogy mások ízlésének rendelje alá saját választását.
Egy meggyőződéssel képviselt választás, egy őszintén adott ajándék többet ér, mint egy szakértő ajánlásának szolgalelkű elfogadása. Mindazonáltal, ha valaki egy évben csak egyszer fogyaszt pezsgőt, akkor merjen magával szemben nagyvonalú lenni, mindenki a maga pénztárcájához mérten, azt az egy alkalmat ne egy alacsony vagy közepes minőségű pezsgőre pazarolja.
– Szokolai számára a palackban érlelt pezsgők előnyt élveznek a hétköznapi ünnepnapokon, a karácsonyi és újévi időszakban, így az alábbi kínálóba is ezekből választott.
Kezdjük egyből Magyarországgal, ahol a Kreinbacher pincészetnek köszönhetően ténylegesen világszínvonalú pezsgőket tudunk kóstolni.
A Kreinbacher a szakemberek szerint immár évek óta a magas minőséget képviseli, és a kevésbé szakavatottaknak is jól érezhető különlegességet nyújt, ráadásul a többség számára is elérhető árakon.
Amit mindenképpen érdemes megkóstolni, és az ünnepek alatt szinte kötelező egyet a hűtőben tartani, az a Brut Classic, a játékos toastos jegyekkel, mégis szép gyümölcsökkel, igazi klasszikus Methode Traditionelle
– javasolja Szokolai.
A nők körében sokkal inkább a Rosé Brut talál majd kedvezőbb fogadtatásra, hiszen míg előbbi kifejezetten férfias ital, addig a Rosé komplexitása kifejezetten nőies, gyümölcsössége és fűszeressége okán buja és játékos.
Hazai pincészetek közül az elmúlt években talán a Sauska fejlődött a leglátványosabban pezsgők terén.
A Rosé Extra Dry nagy favorit tud lenni a családban, minden korosztály és minden résztvevő kedvencévé válhat.
Hogyha egy kis izgalomra, és terroir hangsúlyra vágyunk, akkor az évjáratos Furmint pezsgőjükre essen a választás.
Míg az előbbit hétköznap egy jó ebédhez is szívesen fogyasztjuk, addig az utóbbit már inkább egy esti családi beszélgetéshez érdemes kortyolni. Vagy egy kandalló mellett gondolkodni, olvasgatni lesz jó választás.
Manufakturális pezsgőpincészetek közül szeretném kiemelni a Hernyák birtokot, Etyekről, akik idén debütáltak palackos erjesztésű pezsgőikkel. Akik elsőre ilyen csodálatos dolgokat tudnak lerakni az asztalra, azok előtt őszintén le a kalappal. Ilyen kezdés után nagyon kíváncsian várom a folytatást.
A Chardonnay pezsgőjük pontosan azt a krémességet és lágyságot hozza, amit elvár tőle az ember, a Pinot Noirból készült tételük pedig a Blanc de Noirs magas iskoláját, a legszebb arcát mutatja. Nagyon gyümölcsös, mégis kellemesen fűszeres, csodálatos terroir jegyekkel, egy igazi kuriózum még a nemzetközi szegmensben is.
Ugorjunk egyet a mediterrán világba. Ha most, a jelenlegi helyzetben nem is tapasztalhatjuk a helyszínen, a zseniális italokon keresztül mégis elmerülhetünk az olasz élvezetekben. Máté egyik személyes ajánlata
a Ferrari, ami Trento városából származik, és előbb létezett, mint a Ferrari autó, hiszen ők már 1902-ben megkezdték a működésüket.
A Champagne és pezsgő világbajnokságon (CSWWC) az elmúlt 4 évben háromszor is megválasztották őket a világ legjobb pezsgőkészítőjének. Jogosan! Az alaptételük, a Ferrari Maximum Blanc de Blancs Brut olyan tökéletes egyensúlyban van, és olyan friss, üde, ropogós gyümölcsös aromákkal kényezteti az embert, hogy reggel, délben, este is jó lenne meginni belőle egy pohárral.
A Maximum Rosé Brut szintén páratlan, pláne Magnum palackban. Két fő esetén már amúgy is érdemes nagyobb palackból tölteni. Igazi csábító, az esti összebújáshoz pont megfelelő ital, kortól függetlenül.
Az új Ferrari Maximum dizájn pedig magáért beszél. A Ferrari Perlé pedig még ezen is túltesz, gyönyörű tétel, hozzáértőknek, akik tényleg tudják értékelni az izgalmakat.
Ugorjunk át a szomszédba, egy kicsit odébb Spanyolországba, ahol nagyon szép Cavak, azaz palackos erjesztésű pezsgők vannak elérhető áron.
Feltétlenül ki kell emelni a raventos-i Blanc házat, az egyik legjobbat! Igaz, ők hivatalosan nem Cava ház, de ha nem a megszokott pezsgőélményre vágyunk, hanem valami különlegességre, akkor mindenképpen ajánlott szemezgetni a szortimentjükből, hiszen szinte csak helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, és természetesen a legmagasabb szinten bájolnak el minket.
A teljes kínálatuk úgy van felépítve, hogy az alapokba a fiatalok, és a nem feltétlenül szakavatott ízlelők is örömökben részesüljenek, majd jöhetnek a komolyabb tételek, mind korban, mind árban. Megéri megnézni őket.
Irány északnak, megérkezünk Champagne-ba.
Ezt a területet senkinek sem kell bemutatni. Itt a belépő szint inkább már 10.000 forint feletti kategória. Innen két, itthon talán kevésbé ismert Champagne házat, abszolút favoritot érdemes kiragadni a rengeteg jó közül, ők pedig a Charles Heidsieck és a Delamotte.
Míg a Charles Heidsieck inkább a hagyományos vonalat viszi, szép élesztős jegyekkel, és nagyon markáns ízvilággal, addig a Delamotte ház abszolút a frissességre, a fehér húsú gyümölcsökre, a sav és a terroir jegyekre helyezi a hangsúlyt. Igaz, más-más stílus, de a maga nemében mind a kettő Champagne ház összes tétele tökéletes.
Charles Heidsieck Rosé Millesimé 2005 egyszerűen olyan mély illat- és ízgazdagság jellemzi, hogy szinte alig lehet szavakba önteni.
Brutális piros bogyós gyümölcsösség, extra toastos jegyek, briós, cseresznye, enyhe füstösség, annyira telt korty, mintha beleharapnánk egy lágy, habos erdei gyümölcsös pohár desszertbe, az alján ropogós kekszekkel. Vigyázat, erősen addiktív!
Delamotte Blanc de Blancs Brut, a Chardonnay rajongóknak! Ez a tétel annyira krémes, csodálatos buborékokkal és mousse-szal, megdöbbentően szép körtés, almás, barackos, mangós jegyekkel, leheletnyi finom élesztővel, elkápráztat! „Az enyhe kis csavarral, az érzéki ásványossággal a végén, leveszi az embert a lábáról, ez tény. Ez az a tétel, amit mindenki szeretni fog, a kicsiktől a nagyokig. Hogyha eddig még nem kóstoltál jó Champagne-t vagy nem szeretted, akkor mostantól fogod!"
Kóstoljanak finomabbnál finomabb pezsgőket, tételeket, akkor is, amikor nincs ünnep. Bátran merjenek kísérletezni. Egy jó baráti, családi, vagy szerelmi beszélgetés remek kiegészítője, kísérője a hétköznapokban. Én mindig tartok egy üveg pezsgőt a hűtőben, legyen mit bontani, ha ünnep van. És kell-e nagyobb ok az ünneplésre, mint hogy van egy üveg pezsgő a hűtőben?