Így használhatja fel a megmaradt pezsgőt!

rozé pezsgő
Vágólapra másolva!
A minap megtaláltam a szilveszterről megmaradt pezsgőt a hűtőben. Gondolkodóba estem. Nincs szívem kidobni, ugyanakkor kellene a hely. Nem vagyok a pazarlás híve, úgyhogy azt tettem, amit minden jó szakácsnő tett volna. Nem, nem ittam meg. Helyette felhasználtam a főzés során!
Vágólapra másolva!

A pezsgő és a paradicsom története

Lehet, hogy a pezsgő időközben elvesztette erejét, ugyanakkor főzéshez még mindig kiváló. Miért öntenénk hát ki? A reggeli, a vacsora és a különböző desszertek készítésénél is felhasználhatjuk.

Többek között a pezsgő édessége és a paradicsom fanyar íze is tökéletesen kiegészíti egymást.

Ha paradicsomos tésztát vagy rizottót készítünk, máris lesz helye annak a pezsgőnek. Az alaphoz használjunk hagymát, fokhagymát, olívaolajat és egy kis vajat. A pezsgőt pedig a rizs megpirítása után adjuk a rizottóhoz, végül jöhet hozzá a paradicsomszósz.

Forrás: Origo

Pezsgőalapú Benedek tojás

A Benedek tojás úgy készül, hogy vízgőz felett felhabosítjuk a tojássárgáját pár perc alatt, közben adunk hozzá egy kis vizet.

Amikor levesszük a tűzről, olvasztott vajat keverünk hozzá, így lesz krémes állagú.

Na, de ki mondta, hogy nem keverhetünk bele egy kis pezsgőt is? Senki! Újfajta ízélményekre tehetünk szert ezzel a módszerrel.

A tenger gyümölcseivel is jó páros

Ha tenger gyümölcseit készítünk, a pezsgő szinte elengedhetetlen, ugyanakkor halak pácához is felhasználhatjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy ne hagyjuk túl sokáig a savas állagú pácban, mert negatív hatással lesz a hal textúrájára. Ugyanakkor, ha valamilyen öntetet készítünk a hal mellé, a pezsgő akkor is szóba jöhet, mint ízfokozó.

Beurre blanc, a francia vajmártás

Ez egy Franciaországból származó vajas szósz, amelyet ecettel, fehérborral és medvehagymával készítenek. Adhatunk még hozzá tejszínt, valamint borsot és sót.

Először felforraljuk a pezsgőt, majd vajjal habosra keverjük, így készítjük el az alapot. Fűszerezhetjük kakukkfűvel és friss tárkonnyal.

Ez egy klasszikus, könnyen elkészíthető szósz, és nagyon jól illik a húsos és a halas ételekhez egyaránt. Már emiatt a recept miatt is kijelenthetjük, hogy a maradék pezsgő olyan a konyhában, mint egy fazék arany.

Pezsgős truffle az új sztár

A két alap összetevője a csokoládé és a tejszín. Ám egy kis pezsgővel vihetünk a desszertbe egy kis extra csavart is.

A pezsgő még a sült csirkéhez is jól megy

Először szeleteljünk fel néhány hagymát, fokhagymát, gombát és burgonyát, majd tegyük egy tepsire. Tegyük a csirkemelleket a tetejére, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük át fűszernövényekkel.

Majd mindezt öntsük nyakon egy kis pezsgővel.

Dobjuk be a sütőbe, és csak hagyjuk megsülni. Ennyire egyszerű.

Desszertből sosem elég

A maradék pezsgőbe áztassunk bele gyümölcsöket, például körtét, almát, narancsot. Tegyük félre egy éjszakára. Másnap hozzáadhatjuk a palacsintához, a gofrihoz, a joghurthoz, a granolához, de turmixokhoz is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!