Amikor hirtelen kikerültünk az otthon melegéből, és rájöttünk, hogy ha mi magunk nem gondoskodunk a napi meleg ételről, senki más nem fog helyettünk. Mindez gyakran állandó idő- és energiahiánnyal járt együtt, ám akiben dolgozott a túlélő ösztön, hamar rájött, hogy
van élet a virsli-májkrémes kenyér-zacskós leves szentháromságán túl is.
Azonban nemcsak diákként kényszerülhetünk olyan helyzetbe, hogy gyorsan és viszonylag kevés pénzből kell valami ehetőt alkotnunk. A legjobb, amit tehetünk, hogy
betárazunk olyan filléres, tartós alapanyagokból, amilyen a száraztészta, rizs, bulgur, búzadara, zabpehely, tonhalkonzerv, kukorica-, zöldborsó,-babkonzerv, sűrített paradicsom, dobozos tej, müzlifélék, illetve 1-1 zsák burgonya és vöröshagyma,
hogy legyen mihez nyúlni a rohanós időkben. Még nagyobb szerencsénk van, ha vidéki rokonaink időnként megajándékoznak bennünket 1-1 üveg házi lekvárral, befőttel, savanyúsággal vagy jóféle házi kolbásszal-szalonnával.
Nincs is jobb egy fárasztó nap után, mint egy tányér fűszeres, melengető paradicsomleves - szigorúan konzervből!
Készíthetjük édesen vagy savanykásan, esetleg olaszosan, friss zöldfűszerekkel, egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Amennyiben szeretnénk felidézni a régi, menzás emlékeket, dúsítsuk betűtésztával vagy rizsszemekkel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A felaprított hagymát és fokhagymát megdinsztelem kevés olajon, majd hozzáöntöm a sűrített paradicsomot. Vízzel felöntöm, kevés borssal, ízlés szerint sóval, oregánóval, majorannával, petrezselyemmel, zellerzölddel ízesítem, esetleg levestésztával vagy némi rizzsel dúsítom.