Egyszerű, kiadós és finom ételek néhány összetevőből

Vágólapra másolva!
Bizonyára sokan vannak köztünk, akik nosztalgiával gondolnak vissza kollégista, esetleg fiatal albérlő korszakukra, amikor kis leleményességgel szinte a semmiből kellett készíteni kiadós ebédet, illetve vacsorát, miközben se időnk, se energiánk nem volt a főzéssel bíbelődni. Sokszor ilyenkor születtek a legjobb fogások, ugyanis hamar megtanultuk, hogy a tészta vagy a rizs, amelyek bármivel variálhatók. A legelvetemültebbek kakaóporral vagy ketchuppal fogyasztották. De nagy népszerűségnek örvendett a virsli, a bundás kenyér vagy a tejbegríz is. Mai cikkünkben mutatunk néhány opciót azoknak, akik villámgyorsan és takarékosan szeretnének finomat enni.
Vágólapra másolva!

Amikor hirtelen kikerültünk az otthon melegéből, és rájöttünk, hogy ha mi magunk nem gondoskodunk a napi meleg ételről, senki más nem fog helyettünk. Mindez gyakran állandó idő- és energiahiánnyal járt együtt, ám akiben dolgozott a túlélő ösztön, hamar rájött, hogy 

van élet a virsli-májkrémes kenyér-zacskós leves szentháromságán túl is.

Azonban nemcsak diákként kényszerülhetünk olyan helyzetbe, hogy gyorsan és viszonylag kevés pénzből kell valami ehetőt alkotnunk. A legjobb, amit tehetünk, hogy 

betárazunk olyan filléres, tartós alapanyagokból, amilyen a száraztészta, rizs, bulgur, búzadara, zabpehely,  tonhalkonzerv, kukorica-, zöldborsó,-babkonzerv, sűrített paradicsom,  dobozos tej, müzlifélék, illetve 1-1 zsák burgonya és vöröshagyma,

hogy legyen mihez nyúlni a rohanós időkben. Még nagyobb szerencsénk van, ha vidéki rokonaink időnként megajándékoznak bennünket 1-1 üveg házi lekvárral, befőttel, savanyúsággal vagy jóféle házi kolbásszal-szalonnával.

Villámgyors paradicsomleves

Nincs is jobb egy fárasztó nap után, mint egy tányér fűszeres, melengető paradicsomleves - szigorúan konzervből! 

Készíthetjük édesen vagy savanykásan, esetleg olaszosan, friss zöldfűszerekkel, egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Amennyiben szeretnénk felidézni a régi, menzás emlékeket, dúsítsuk betűtésztával vagy rizsszemekkel.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv sűrített, esetleg hámozott paradicsom
  • só, bors
  • oregáno
  • bazsalikom
  • majoránna
  • levestészta, esetleg főtt rizsszemek (opcionális)

Elkészítés:

A felaprított hagymát és fokhagymát megdinsztelem kevés olajon, majd hozzáöntöm a sűrített paradicsomot. Vízzel felöntöm, kevés borssal, ízlés szerint sóval, oregánóval, majorannával, petrezselyemmel, zellerzölddel ízesítem, esetleg levestésztával vagy némi rizzsel dúsítom.

ételek/kolis kaják, paradicsomleves, Tomato soup,
Fotó: AFP / love/Image Source/Milly K.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!