A brassói tökéletes lesz, ha betartjuk ezt a három szabályt - videó

Vágólapra másolva!
Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, készítsük hétköznap vagy vasárnap, egy klasszikus brassói aprópecsenye minden körülmények között megállja a helyét. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes sokak kedvenc magyaros főétele!
Vágólapra másolva!

Hús

A brassói aprópecsenye lelke a hús, ami a legtöbb esetben karaj vagy szűzpecsenye. Ettől azonban nyugodtan el lehet térni és ha ízesebb, szaftosabb végeredményt szeretnénk, akkor érdemes tarját, vagy a sertéscomb legfinomabb részét, az úgynevezett dióját választani. Nem jelent akadályt, ha valaki csak fehér húsokat fogyaszt, szárnyasból (csirkéből, pulykából) és nyúlból is nagyon finom brassói készíthető.

Krumpli

A brassói legmacerásabb része a forró főtt krumpli hámozása, kockázása. Ettől nyugodtan eltekinthetünk, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény, ha a krumplit már eleve kockázva főzzük meg, és aztán az alaposan lecsöpögtetett és kissé hűlni hagyott krumpli sütjük ki. Bárhogy is járjunk el, a krumplit sütés előtt érdemes kicsit hűlni hagyni, hogy a felesleges nedvesség – gőz formájában – távozzék belőle.

A tökéletes brassói titka.

Fűszerek

Az étel karakterét adó, el nem hagyható fokhagyma mellett az eredeti brassóiban nem sok fűszer szerepel. Ezen kedvünk szerint módosíthatunk. Nagyon nem érdemes eltérni a hagyományoktól, mert akkor oda a brassói-élmény, de bizonyos keretek között nyugodtan próbálgathatjuk a szárnyainkat. A brassói ízvilágától a kömény sem áll távol, viszont ennél a fűszernél vigyázzunk, nagyon könnyen eluralja az ételt, csak egy leheletnyit tegyünk bele. Ezen felül különféle szárított vagy épp friss zöld fűszerrel is ízesíthetjük a brassóit.

Brassói aprópecsenye – alaprecept

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 10 dkg szalonna (füstölt, húsos)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 tk só
  • 80 dkg burgonya
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • olaj (a sütéshez)
Fotó: Mindmegette.hu

Elkészítése:

  1. A húst 2×2 cm-es darabokra felkockázzuk. A szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát is, és üvegesre pirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is.
  3. A paradicsomot és a paprikát nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymás alaphoz keverjük. Kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, és megsózzuk, megborsozzuk. Addig pirítjuk, míg szép fehér színe lesz a húsnak, eközben pedig levet ereszt.
  4. Pirospaprikával megszórjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. 40-45 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.
  5. A burgonyát megpucoljuk és kockákra vágjuk. Bő olajban kisütjük, ezután konyhai papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.
  6. A brassói aprópecsenyét a sült burgonyakockákkal tálaljuk. Frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

Mutatjuk a megoldást a világ legbosszantóbb konyhai problémájára.  Így tároljuk a fűszereket, hogy minél tovább frissek maradjanak. Most leszámolunk a konyhai tévhitekkel - változtasson a rossz beidegződésein. Ez az avokádó frissen tartásának kulcsa.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!