Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a párizsi olimpiára készülő férfi kézilabda-válogatott sajtónyilvános edzést tartott a felcsúti sportközpontban. Chema Rodríguez szövetségi kapitány aranyéremről álmodik, de tisztában van a realitással, míg az irányító Lékai Máté minden idők legkeményebb kézilabdatornájának nevezte a párizsit.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány ugyanazzal a húsz fővel kezdte meg a felkészülést, akik kiharcolták a kijutást a nyári, párizsi olimpiára. A spanyol szakember már májusban elmondta, hogy alapvetően ugyanarra a húsz játékosra számít, aki márciusban a tatabányai selejtezőtornán megszerezte a kvótát, majd Litvánia ellen kijutott a jövő évi világbajnokságra.

Férfi kézilabda-válogatott médianyilvános edzés, Felcsút, kézilabda, edzés, 2024. 07. 01., Magyar Kézilabda Szövetség
 Chema Rodriguez (háttal) az MKSZ elnökségi tagjával, Nagy Lászlóval egyeztet
Fotó: Polyák Attila - Origo

Hétfőn este a kéziválogatott a felcsúti sportközpontban tartott sajtónyilvános edzést. A spanyol szakember elmondta, hogy csapatával megpróbál valami nagyot véghez vinni az olimpián. 

Az álmom az aranyérem lenne. Amikor elindulsz egy versenyen, mindig meg kell próbálnod megnyerni. De ez nem lesz egyszerű, hiszen minden idők legerősebb olimpiája vár ránk”

 – mondta Chema Rodríguez, aki ezt követően rendkívül jó hangulatú edzést vezényelt a csapatnának, amely egészpályás focimeccsel indult. 

A magyar válogatott szenzációsan kezdte a 2024-es évet, hiszen a németországi Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett, ez pedig minden idők legjobb magyar Eb-szereplése lett. Ezek után a szurkolók is óriási várakozásokkal tekintenek az olimpia elé, akárcsak Nagy László, a férfi kéziválogatott csapatmenedzsere. 

Férfi kézilabda-válogatott médianyilvános edzés, Felcsút, kézilabda, edzés, 2024. 07. 01., Magyar Kézilabda Szövetség
 Lendületes és jókedvű edzésen van túl a magyar válogatott
Fotó: Polyák Attila - Origo

„A srácok egyéni edzéstervet kaptak, ami a fizikális munkára volt kihegyezve. Az első tesztek jól sikerültek, mindenki jó állapotban érkezett meg a felkészülésre. Az első hét a ráhangolódásról szólt, most kezdünk belemenni a kézilabdázásba is” – mondta az Origónak Nagy László, a korábbi kétszeres Bajnokok Ligája-győztes jobbátlövő.

A magyar válogatott kőkemény csoportba került, ugyanis az olimpián találkozik majd a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dániával, a címvédő és házigazda Franciaországgal, mellette pedig Norvégia, Egyiptom és Argentína csapatai lesznek a hatos csoport tagjai. 

„Bitangerős lesz, aminek persze van jó oldala is, mert ha továbbjutunk, akkor a másik csoportból kaphatnánk olyan ellenfeleket, akikkel nagyobb esélyekkel győzhetünk le. 

Lépésről lépésről kell haladni, az első két meccsünk sorsdöntő lesz. Egyiptom és Argentína ellen kötelező lesz a győzelem, ez a beugrónk, de pont ettől lesz nagyon nehéz.

 Utána a három nagyból jó lenne legalább egyet elkapni” – folytatta a 43 éves sportvezető, aki 2004-ben és 2012-ben is tagja volt az olimpiai kézicsapatnak. 

Nagy László bízik benne, hogy a csapat benne lesz a legjobb nyolcban, de úgy érzi, ehhez óriási bravúrra lenne szükség. A januári szenzációs Eb-szereplés után a szurkolóknak megjött az étvágya, és kiugró szereplést várnak a csapattól, akárcsak a fociszurkolók Marco Rossi együttesétől a németországi Európa-bajnokságon. 

A focival semmiképp sem szeretnék párhuzamot vonni. Önmagunk versenyeztetése a legfontosabb. Nyilván lehet arra alapozni, ami az Eb-n történt, de ott is voltak hibáink, amiket muszáj lesz kijavítani az olimpiáig”

 – tett hozzá Nagy László.

A 39 éves Mikler Roland a németországi Európa-bajnokságot kihagyta, azonban a tatabányai olimpiai selejtezőtornán már újra a csapat tagja volt, és oroszlánrészt vállalt az ötkarikás kvóta kiharcolásában.

Férfi kézilabda-válogatott médianyilvános edzés, Felcsút, kézilabda, edzés, 2024. 07. 01., Magyar Kézilabda Szövetség
A kapusok között is nagy verseny van a csapatba kerülésért, Palasich Kristóf is szeretne Párizsba utazni
Fotó: Polyák Attila - Origo

„A hangulat szuper, de a lábak egyelőre nehezek” – mondta a felkészülés kezdetéről a Hír TV kamerája előtt a Szeged legendás kapusa, aki pályafutása utolsó olimpiájára készül. 

Az első mérkőzésünk lesz a legvadabb és a legnehezebb. Azt mindenképpen meg kell majd nyernünk, hogy a továbbjutási esélyeink már az elején ne nehezedjenek meg. Az elején az egyiptomiakkal és az argentinokkal találkozunk.

 Ha ez a két meccs meglenne, akkor utána nyugodtabban lehetne játszani a nagy csapatok ellen. Sokkal magabiztosabbak lehetnénk, és szedegethetnénk el tőlük pontokat” – folytatta Mikler Roland, aki pályafutása második olimpiájára készül. 

„Már rendelkezem némi olimpiai rutinnal, de nagyon várom már. Persze, ott is csak kézilabdázni kell, és kevesebb meccset kell nyerni, hogy sokkal nagyobb sikereket elérj. Izgatott vagyok, de egyelőre az a lényeg, hogy a felkészülés problémamentesen lemenjen, és ne sérüljön meg senki. 

Lékai Máté, a Ferencváros irányítója is pályafutása második olimpiájára készül. A 36 éves klasszis a felkészülésre maximálisan feltöltődve érkezett meg.

Férfi kézilabda-válogatott médianyilvános edzés, Felcsút, kézilabda, edzés, 2024. 07. 01., Magyar Kézilabda Szövetség
 
Fotó: Polyák Attila - Origo / Polyák Attila - Origo

„Nagyon izgatottan kezdtem az alapozást, de most egyre izgatottabban várom, hogy vége legyen. Eddig a fizikai dolgokon volt a hangsúly, a futáson és a kondizáson. Olyan ez, mint egy klubcsapatnál, amikor elkezdődik a szezon. Ez nem a legkellemesebb része a kézilabdázásnak, de elengedhetetlen ahhoz, hogy jó állapotban mehessünk az olimpiára” – mondta az Origónak Lékai, aki ez után a 2012-es londoni olimpiai emlékeiről beszélt. 

„Már a múlt héten is, amikor elmentünk a ruhapróbára, sok minden bevillant. 

Ez teljesen más, mint egy világbajnokság vagy egy Európa-bajnokság. A focit és a teniszt leszámítva talán minden sportban az olimpia a csúcs. Négyévente van, ami nagyobb rangot ad és éppen ezért rendkívül nehéz kijutni”

 – folytatta a magyar csapat egyik legrutinosabb tagja, aki nagyon szeretne aranyérmet nyerni, de semmiképpen sem szeretne felelőtlen ígéretekbe belemenni. 

„A sportolókon mindig van teher, de aki ezt nem bírja, ne menjen sportolónak.

 Talán minden idők legerősebb olimpiája lesz kézilabda szempontból. Rendkívül nehéz ellenfelek vannak. Szeretnénk a csoportból továbbjutni, de az is megeshet, hogy nem sikerül. A lényeg, hogy a szurkolók lássák, hogy mi mindent megtettünk a legjobb eredményért”

 – tette hozzá Lékai Máté. 

A nyári olimpia férfi kézilabdatornát július 27. és augusztus 11. között rendezik meg Párizsban és Lille-ben. A magyar csapat július 27-én Egyiptommal, 29-én Argentínával, 31-én Norvégiával, augusztus 2-án Dániával, 4-én pedig Franciaországgal találkozik.

A hatfős csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább az egyenes kieséses szakasz első körébe, a negyeddöntőbe. A magyar válogatott legutóbb 2012-ben vett részt az olimpiai játékokon, akkor a negyedik helyen zárt.

A magyar válogatott kerete az olimpiai felkészülésre:

kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (CB Ciudad de Logrono, spanyol)
jobbszélsők: Imre Bence (Ferencváros), Krakovszki Zsolt (NEKA), Rodriguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (HSV Hamburg, német)
irányítók: Lékai Máté (Ferencváros), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német)
beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Sipos Adrián (MT Melsungen, német), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC)
balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém HC), Szita Zoltán (Szeged)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről