Ínycsiklandó desszert hétvégére: így készül a legfinomabb hagyományos tejszelet
2024. június 21. 08:56
Olvasási idő: 4 perc
Magyarország szinte minden szegletében szép számban élnek a könnyű sütemény rajongói.
Vágólapra másolva!
Magyarország szinte minden szegletében szép számban élnek a könnyű sütemény rajongói, ez pedig aligha véletlen, kevés felemelőbb érzés van ugyanis, mint ebéd után a hűtőszekrényben várakozó nagy tepsi házi finomságot felszelni és utána egy csésze kávéval elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan készül.
A tepsis sütiket nem véletlenül szeretjük: amellett, hogy jóízűek, nem kell számolgatni, biztosan jut belőle a váratlan vendégeknek, sőt másnapra is.
A tejszelet elkészítése nem olyan egyszerű, mint egy kevert tésztáé, és nem leszel meg vele gyorsan, de érdemes megsütni – a siker garantált!
Hagyományos tejszelet
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg cukor
5 dkg vaj
2 ek. kakaó
2 ek. méz
2 nagyobb tojás
1 csipet só
45 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
A krémhez:
7 dl tej
2 csomag tejszínízű pudingpor
1 ek. liszt
2 dl tejföl
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
tejszín, vagy olaj
Elkészítése:
A tésztával kezdjük: a liszt és a szódabikarbóna kivételével mindent összefőzünk gőz felett. Hozzágyúrjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, fél órára hűtőbe tesszük. Utána kettéosztjuk, vékonyra sodorjuk, és két nagy, vékony lapot sütünk belőle 180 fokos sütőben.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet. Összekeverjük a pudingport és a lisztet kevés hideg tejjel, majd felfőzzük a többi tejben. Még melegen hozzákeverjük a két deci tejfölt. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a kihűlt pudingos krémhez.
Betöltjük a krémet a két lap közé. Legalább egy éjszakát hagyjuk állni, hogy a lapok felpuhuljanak, és szépen lehessen szeletelni. Végül olvasztott csokival bevonjuk a tetejét.
Tippek és trükkök:
A viszonylag kemény tésztát két sütőpapír között tudjuk szépen kinyújtani. Ha kisült, még melegen vágjuk le a széleket, mert ha kihűlt, nagyon törik.
Ha további receptekre is kíváncsi, létogasson el a Mindmegette oldalára!
Magyarország szinte minden szegletében szép számban élnek a könnyű sütemény rajongói. Fotó: Vidék íze magazin
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!