Mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb diétás cseresznyelekvár

cseresznyelekvár
A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz.
Vágólapra másolva!
Bár egyelőre kevesen ismerik és még kevesebben készítik házilag, éppen ideje lenne újra felfedezni az ínycsiklandó cseresznyelekvárt. A bíborpiros gyümölcsből készült dzsem ugyanis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, ráadásul most diétás verzióban mutatjuk be, úgyhogy bátran fogyaszthatja mindenki.
Vágólapra másolva!

Minden családnak megvan a régi, jól bevált lekvárreceptje, de a változást senki sem tudja megkerülni. 

Egyre nő az igény a cukor nélkül tartósított dzsemek iránt, így muszáj bővíteni a családi recepttárat. Most egy olyan cseresznyelekvár-receptet mutatunk, ami nagyon gyorsan és cukor hozzáadása nélkül készül.

A klasszikus házi lekvár gyümölcsdarabokból és fehér cukorból készül, 1:1 arányban. A gyümölcsökben lévő pektin, ami oldható rost, „befogja” a folyadékot és gélt képez. Mivel egyes gyümölcsökben, köztük a cseresznyében is, kevés a természetes pektin, szükség lehet pektinporra vagy más zselésítő anyagra, hogy a lekvár összeálljon.

 Ha nem szeretnénk finomított cukrot vagy pektint hozzáadni a dzsemhez, mindössze két dologra lesz szükségünk: finom, érett cseresznyére és őrölt lenmagra.

 A cseresznye cukortartalma magas, míg a lenmag sok oldható rostot tartalmaz, amelyek helyettesítik a pektint. Érdemes először egy kis adagot készíteni, és ha ízlik, akár nagyobb mennyiséget is bevállalhatunk.

Cukormentes cseresznyelekvár

Hozzávalók:

  • 500 gramm cseresznye (kimagozva)
  • 170 ml víz
  • 12 gramm őrölt lenmag

Elkészítése:

  1. Folyó víz alatt megmossuk a cseresznyét, eltávolítjuk a szárakat és a magokat.
  2. A kimagozott szemeket egy lábasba tesszük és felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd kb. 15 percig közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk.
  3. Konyhai robotgép vagy turmix segítségével pürésítjük, hozzáadjuk az őrölt lenmagot, és még 5-8 percig alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ha vizes a cseresznye, előfordulhat, hogy tovább kell főzni.)
  4. Ha kevés lekvárt főzünk, egyszerűen csak áttöltjük egy tiszta edénybe, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe. 3-5 napig eláll.
  5. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor a szokásos módon járunk el: a forró lekvárt sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy kb. 3 centis hely legyen a dzsem és az üveg szája között. Az üvegeket a pultra téve enyhén megütögetjük, hogy a levegő kimenjen a lekvárból, lezárjuk, majd gyorsan megfordítjuk, és úgy szorítjuk rá a fedőt. Az üveget 30 percig lefordítva pihentetjük, majd visszafordítjuk.
cseresznyelekvár
A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz.
Fotó: Shutterstock

Cseresznyelekvár tippek:

  • Ha fanyarnak érzzük a lekvárt, cukormentes édesítőszert természetesen használhatunk.
  • Fontos, hogy őrölt lenmagot használjunk, mert egész lenmaggal nem működik a folyamat!
  • A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Mivel csak természetes cukrokat tartalmaz, cukorbetegek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követők is fogyaszthatják. Nagyon finom pirítóssal, de keverhetjük joghurtba, zabkásába, illetve felhasználhatjuk sütemények készítéséhez is.

Ha további praktikus receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről