A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Párizsi gasztrokörkép: Mutatjuk, melyik éttermeket érdemes felkeresni az olimpiai helyszíneken

A párizsi olimpiát akár a mobilunkról is követhetjük majd.
Két versenyszám között is élvezhető street food és magasabb kategóriás fine dining is az olimpián.
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Nyakunkon a 2024-es párizsi olimpiai játékok, és sok szerencsés sportrajongó már alig várja, hogy az olimpiai időszak alatt szurkolhasson kedvenceinek. Két versenyszám között azonban érdemes a párizsi éttermek széles kínálatát is felfedezni, hiszen a fények városa számtalan kiváló kulináris lehőséggel, a francia konyha, a street food, és a fine dining gasztronómiai különlegességeivel várja a nagyérdeműt. Cikkünkben városrészenként vesszük számba a finom fogások tárházát; Párizs kiemelkedő éttermeit.
Vágólapra másolva!

Aki Párizsban él, annak valószínűleg nincs szüksége segítségre a közlekedésben, az eligazodásban sőt, könnyen feltalálja magát akkor is, ha a rangos sportesemény során megéhezne. Aki azonban először jár itt, annak cikkünkben a teljesség igénye nélkül kísérletet teszünk a legjobb párizsi éttermek és ételek bemutatására. Következzen hát egy igazi gasztrotúra Párizsban a 2024-es olimpia nevében.

A legjobb párizsi éttermek újhullámos fine dining-gal és tradicionális ételekkel várják az olimpiai forgatagot 

Ahogy az közismert, a fővárosban a 2024-es olimpiai versenyeket 13 különböző helyszínen rendezik meg: az Arena La Chapelle Párizs északi részén, az Arena Paris Sud 1-4-6 délen, az Arena Bercy keleten, a Parc des Princes és Stade Roland-Garros nyugaton; de számos esemény a főváros szívében, a Hôtel de Ville közelében, és főként az I., VII. és VIII. kerületben kerül lebonyolításra, a Stade Tour Eiffelben, az Arena Champ-de-Marsban, a Stade de la Concorde-ban, a Les Invalides-ban és a Grand Palais-ban.

Párizs VII. kerülete első sorban arról híres, hogy ez ad otthont a főváros leghíresebb ékének, az Eiffel-toronynak, amelyet a világ minden tájáról érkező turisták kíváncsian néznek és elsők között keresik fel, amint megérkeznek a Fény Városába, de itt található a Les Invalides, a Musée d'Orsay, vagy a Palais Bourbon, és természetesen számos világhírű étterem is, mint a Truffes Folies Invalides, amely több mint tíz éve kutatja a párizsi szarvasgombát, így az étterem és a benne található bolt ennek a ritka ínyencségnek szenteli kínálatát. Nem érdemes kihagyni az Auguste –t, Gaël Orieux séf 15 éve Michelin-csillagos éttermét, s az osztriga, breton galette és búza palacsinta otthonát, a Galette Cafét sem. Sokan esküsznek még a Mojju kínálatára, amely egy nívós koreai étterem némi francia csavarral, valamint az Iodéra, Párizs talán legjobb sushi-bárjára

Aki azonban Párizs I. kerületében keres éttermet, akár a Saint-Germain-l'Auxerrois kerületet fedezi éppen fel, a Les Halles kirakataiból vásárol, a Place Vendôme, a Louvre, vagy a Palais-Royal területén sétál, ne hagyja ki a Djakarta Bali éttermet, amelyet sokan egy egzotikus indonéz „menekülőútnak” tartanak Párizsban – természetesen gasztronómiai értelemben, hiszen kiemelkedő kulináris élvezeteket kínál Indonézia, a fűszerek szigetvilágának ezer ízében! 

Szintén érdemes ellátogatni ittlétünkkor az Ebis-be, amely tajvani és japán specialitások ihlette konyhával várja vendégeit lenyűgöző környezetben.
A Patio du Charles a Burgundy a játékok ideje alatt természetesen nyári üzemmódban működik, terasszal, ahol egy zöldellő, csendes, bizalmas környezetben kóstolhatjuk meg Anthony Denon séf és L'éandre Vivier cukrász konyháját, a hagyományos francia ízek otthonát.

image

A sós ízek és a wagyu marha kedvelőinek a Yamato Grillt ajánljuk, amely Párizs Halles kerületében nyitotta meg kapuit, egy kőhajításnyira a Bourse du Commerce - Fondation Pinaulttól.

 Aki kíváncsi rá, hogy melyek a legjobb éttermek Párizsban, főként annak VIII. kerületében, amely arról híres, hogy otthont ad a világ legszebb sugárútjának: a Champs-Elysées-nek, de itt található a Diadalív és a Grand Palais is, és természetesen számtalan kiváló étteremnek is, annak szerencséje van, a régió ugyanis bővelkedik ezekben.

Míg Paul Pairet méltán híres ínyenc pultja és hangulatos terasza a Hôtel de Crillonban például igazán egyedi, főként francia gasztronómiai élményt tartogat, addig a spanyol Suelo ibériai specialitásokkal és kreatív koktélokkal várja a nagyérdeműt. Aki a finom ételek után helyben szeretne táncra is perdülni, annak Chez Gal-ba érdemes ellátogatnia, hiszen ez a mediterán étterem az ínycsiklandó fogások között élő zenével, esténként pedig DJ-kkel szórakoztatják vendékeiket keddtől vasárnapig. 

További kiemelkedő éttermek a környéken még a lélegzetelállító környezettel váró Blossom, Párizs egyik legjobb olasz étterme, a L'Attilio Paris, vagy a Rue Franklin Roosevelt és a Champs Elysées sarkán található Café Poète, amely az irodalom kedvelőinek nyújthat majd egyedi élményt, a művészi bisztróban ugyanis francia és olasz ételeket kóstolhatunk kifejezetten irodalmi dekorációban.

A japán ízek kedvelőinek a Ma Dame-t, vagy az UNI Paris-t ajánljuk, a kínai ízek szerelmeseinek a Madame Fan-t, míg a Figuig-ot, a kiváló marokkói éttermet azoknak érdemes felkeresnie, akik élvezik, ahogy a hagyomány, a modernitás és a jó hangulat találkozik a Diadalívtől nem messze. A helyi gasztronómia rajongói minden bizonnyal a L'Oiseau Blanc, a Peninsula Paris szálloda büszkeségében találják majd meg kedvenc éttermüket, amely a párizsi palota hatodik emeletén fogadja vendégeit, lélegzetelállító 360°-os kilátással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!