A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Ezt a kétórás szabályt kell követnünk, ha szeretnénk biztonságosan tárolni a maradékokat

maradék, étel, hűtő, hús, illusztráció
Fotó: Shutterstock/ Dragon Images
Vágólapra másolva!
A maradékmentés mind a pénztárcánk, mind pedig a élelmiszer-pazarlás elkerülése szempontjából hasznos dolog, azonban ha nem ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre, tárolási időre és higiéniai körülményekre, könnyen meg is betegedhetünk a maradék ételektől. Ezért mutatunk néhány módszert, amit mindenképp érdemes követnünk, ha szeretnénk, hogy az előző napi étel még másnap, vagy akár harmadnap is biztonságosan elfogyasztható legyen.
Vágólapra másolva!

A maradékok fogyasztása miatt akár meg is betegedhetünk, ha elkövetünk egy komoly hibát. Egy szakértő ezért megosztotta a "két órás szabályt", melynek segítségével akár napokig elfogyaszthatók a maradék ételek.

Az ínyenc emberek közül sokan állítják, hogy

néhány étel még ízletesebb lesz az elkészítést követő napon, azonban a megfelelő tárolás kulcsfontosságú a betegségek elkerülése érdekében. 

Paul Jackson, az NRC Business Waste hulladékszakértője mindenkinek 

javasolja a „két órás szabályt”, mely szerint a legtöbb maradékot ennyi ideig ajánlott szobahőmérsékleten hagyni, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk.

 Paul szerint ez megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását az ételekben. 

Az élelmiszerek 4-60°C-s veszélyzónában eltölthető ideje maximum idő két óra. Két óra elteltével az ételt el kell fogyasztani, hűtőszekrénybe rakni, vagy kidobni. Ez vonatkozik minden maradék főtt ételre, apróra vágott gyümölcsre és zöldségre, húsokra, halakra, baromfira, tojásra és tejtermékekre." 

- mondta Paul, majd hozzátette, ha nem figyelünk a megfelelő lehűtésre, az veszélyes következményekhez vezethet a baktériumok gyors növekedése miatt. 

"Az olyan baktériumok, mint a szalmonella és az E. coli, már 20 perc alatt megszaporodhatnak az ételben 4-60 °C-on, így nem lesz biztonságos fogyasztani őket"

- figyelmeztetett a szakember.

Paul emellett kiemelte, hogy

 a nyári kánikulában különösen fontos az alacsony hőmérsékleten történő tárolás, ilyen esetben akár már egy óra elteltével érdemes lehűteni az elkészített ételeket, hogy ezzel megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását,

 és elkerüljük az ételmérgezés kockázatát. Azonban fontos, hogy ne közvetlenül főzés után, tűzforrón, hanem szobahőmérsékleten kerüljenek a hűtőszekrénybe. 

"Amikor meleg ételt helyezünk hűtőszekrénybe, az megemelheti a belső hőmérsékletet, ami kihat a többi ételre, amiket a hűtőben tárolunk. Emiatt a készüléknek keményebben kell dolgoznia a biztonságos hőmérséklet fenntartása érdekében, ami veszélyeztetheti a hűtőben lévő összes többi élelmiszer biztonságát"

Paul tehát azt javasolja, hogy a nyári melegben fokozottan figyeljünk  az ételek hőmérsékletére a biztonságos tárolás érdekében:

Tisztában vagyok vele, hogy ilyen rövid idő alatt nehéz lehűteni az ételt szobahőmérsékletünkre. A legjobb, amint tehetünk ennek érdekében, hogy kisebb, nem túl mély edényekbe porciózzuk őket, mert így hamarabb kihűlnek, és már be is tehetjük a hűtőbe. A folyékony alapú ételek, mint a levesek, pörköltek és különféle egytálételek gyorsan lehűthetők, ha tárolás előtt jégkockákat adnak hozzá"

- foglalta össze Paul.

maradék, étel, hűtő, hús, illusztráció
Fotó: Shutterstock/ Dragon Images / Shutterstock/ Dragon Images

Egy Kyndall nevű - TikTok-on  @theatletedietetican - nevű sportdietetikus maximálisan egyetértett Paullal:

Ez az én sportolóimnak is szól, akk gyakran egy hetes maradékot esznek, ami már tele van baktériumokkal, és betegségeket okozhat. Ajánlom mindenkinek, hogy azt már inkább dobja ki"

- írta egy friss posztjában, és hozzátette, hogy a nyers hús 1-2 napig, a levesek, saláták és a pizza 3-4 napig, a felbontott hústermékek, például a felvágottak és a konzervek 3-5 napig tárohatók biztonságosan a hűtőszekrényben. 

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!