Mutatjuk, mi a trükkje a tökéletes sültnek

Whole baked golden crispy chicken in a pan cooked with potatoes.
Fotó: Shutterstock/Marian Weyo
Vágólapra másolva!
Függetlenül attól, hogy omlós, mégis ropogós csirkét, vagy egy finom halat, esetleg szép darab oldalast süt meg, mindig van mód arra, hogy több ízt hozzon ki az ételeiből. Ráadásul van egy konyhai trükk, amely segítségével minden sültből a legjobbat hozhatja ki.
Vágólapra másolva!

A trükk pedig egészen egyszerű, nem kell mást tenni, mint hagyni, hogy a hús - legyen szó csirkéről sertésről, vagy bármi másról - szobahőmérsékletű legyen, és csak ezután kezdjen el vele dolgozni.

A hűtőből közvetlenül kivett hideg húsban ugyanis az izomrostok továbbra is megfeszülnek, így megnehezíti a hő egyenletes eloszlását.

Ez oda vezethet, hogy a hús kívülről túlsül, belül pedig nyers marad. Sőt akár meg is éghet.

Nagyon fontos azonban, hogy a hűtőből kivett húst ne hagyja két óránál tovább kint. Forró nyári napon ez az idő feleződik. Ha ugyanis erre nem figyel a hús meg is romolhat.

Persze mindezt tovább lehet fokozni, például egy szokatlan hozzávaló, amitől tökéletes lesz a sült csirke, minderről az ausztrál-brit származású TV-szakács, John Torode mesélt. 

Ő egy jégkockákat használ a sült csirke elkészítéséhez.

 Az ötlet ugyan rendkívül bizarrul hangzik, ám szerinte az eredmény magáért beszél:

Vegyünk egy csirkét, és bőröstűl vágjuk félbe, helyezzünk a belsejébe néhány félbevágott citromkarikát, fűszerezzük némi zsályával, ezután jöhet néhány jégkocka, amit előtte sóval és borssal megszórtunk"

- magyarázta John, majd hozzátette, hogy miközben a csirke sül, a sóval-borssal meghintett jégkockák megolvadnak, és az egész húst átjárja belülről pára, amitől omlós és szaftos marad.


Fotó: Shutterstock/Marian Weyo

Azonban sok szakácsnak megvan a saját csirkés kedvence, amire mindenek felett esküszik. Jamie Oliver kedvence például a tejben párolt csirke, ami sokak szerint a létező legízletesebb, legszaftosabb húsétel. Ennek lényege, hogy a fokhagymával, és édesköménnyel fűszerezett húst előszőr vajban kell megpirítani, majd amikor pirosra karamellizálódott, tejjel és citrom levével kell meglocsolni, és készre párolni. Jamie Oliver's Food Tube című online sorozatában így nyilatkozott: 

Ez az egyik abszolút kedvencem, igazi csemege, a karamellizált vaj csodálatos, diós aromát kölcsönzöz a húsnak, mindezt kiegészíti a citrom zamatos, frissítő íze"

- árulta el a népszerű brit szakács.

Ha pedig a tökéletes köretre vágyik, ezt a cikkünket olvassa el.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!