Így kerülhetjük el a felső légúti megbetegedéseket

Vágólapra másolva!
Hazánkba is megérkezett a hűvös, csapadékos őszies idő, ami magával hozza a különböző megbetegedéseket is. A legtöbb betegség, mint például a felső légúti megbetegedés is könnyen elkerülheti a megfelelő vitamin pótlásával. Mutatjuk mikre figyeljen, hogy egészségesen átvészelje az őszi időszakot!
Vágólapra másolva!

Ebben az időben nemcsak a felnőttek számára fontos az immunerősítő vitaminok pótlása, hanem a gyerekszámára is elengedhetetlen, akiknek a szeptember beköszöntével az iskola is elindult, vele együtt pedig megnő azoknak a kiskorúaknak a száma, akiknek felső légúti megbetegedése lesz. 

felső légúti megbetegedés
A felső légúti megbetegedés könnyedén elkerülhető, ha megfelelően pótoljuk a hiányzó vitaminokat. 
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Aleksandra Suzi/Shutterstock. No use without permission./Aleksandra Suzi

A felső légúti megbetegedések megelőzése és kezelése

Fontos tudni, hogy a felső légúti megbetegedéseket általában fertőzések útján alakul ki, amelyeket leggyakrabban vírusok okoznak, de előfordulhat olyan is, hogy a fertőzés bakteriális. 

A vírusokkal és a baktériumokkal szemben a leghatásosabb módszer, ha megerősítjük az immunrendszerünket különböző vitaminok segítségével. A C-vitamin dózisának megemelése, a tévhitekkel ellentétben, nemcsak akkor szükséges, ha megfáztunk, hanem a betegség megelőzése érdekében is nagyon fontos, hogy az esős, zord őszi időben több C-vitamint szedjünk, ugyanis ez a vitamin jó hatással van az immunrendszerre, részt vesz az energia háztartás szabályozásában és serkenti a kollagéntermelést és csökkenti a fáradékonyságot. 

A C-vitamin mellett kiemelten fontos a D-vitamin is. Ezt az emberi szervezet is elő tudja állítani, ha a bőrt napfény éri.

 Viszont az őszi időjárással együtt jár, hogy a napsütötte órák száma lecsökken, így a D-vitamint kapszula vagy csepp formában kell pótolni a szervezetben.

 Amennyiben nem pótoljuk megfelelően a D-vitamin, könnyeben megbetegszünk és könnyen fáradékonnyá válunk. 

A narancsot akár egészben vagy facsarva is fogyaszthatjuk. A lényeg, hogy a benne lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert. 
Fotó: Origo

A D-vitamin hatása nemcsak az immunrendszert segíti, hanem a csontok fogak és izom egészségének megőrzésében is részt vesz. 

Mindemellett pedig a Magnézium szedését se felejtsük el, hiszen ez az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben.

Ennek a hiánya súlyos betegségekhez, cukorbetegséghez, emésztőrendszeri panaszokhoz és inzulinrezisztenciához vezethet. 

A vitaminok szedése mellett ezzel az öt étellel erősíthetjük a legjobban az immunrendszerünket:

  • Zöldpaprika
  • Zöld tea
  • Fokhagyma
  • Mandula
  • Húsleves

Ha mégis elkaptunk egy felső légúti megbetegedést akkor azt számtalan módszerrel gyorsan kezelni tudjuk. 

Párologtassunk aromaolajat. Erre a legjobb megoldás a parajdi só vagy a teafaolaj, amelyek nyugtatják a nyálkahártyát, ezzel pedig könnyítik a légzést. Emellett pedig folyadékot. Ez lehet akár gyógytea, leves vagy csak napjában többször egy nagy pohár víz is. 

A nehéz, laktató ételeket kerüljük megfázás esetén, mivel azok fogyasztása leterhelik a szervezetet és megnehezítik a gyógyulást. 

Az sem elengedhetetlen, hogy ilyenkor minél többet pihenjünk. Még akkor is, ha úgy érezzük egy kis megfázás mellett tudunk sportolni vagy dolgozni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy sokat aludjunk, hiszen a pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszerünk megerősödjön és ezáltal le tudja győzni a fertőzéseket és baktériumokat. 

A felső légúti megbetegedések a gyerekeket is veszélyezteti, azonban a legtöbb esetben a kiskorúaknál is megoldható, hogy házilag kezeljük a megfázást. Emellett persze az is fontos, hogy a gyerekeknek rendszeresen adjunk immunerősítő vitaminokat is. 

3 éves kor alatt, ha megfázás orrdugulással is jár, elengedhetetlen az orrszívás, mivel csak így kerülhetjük el a visszamaradó váladék miatt kialakuló orr- és arcüreg gyulladást. 

Száraz köhögés esetén pedig különböző készítményekkel csillapíthatjuk a köhögést. Hurutos köhögés esetén viszont használjunk nyálkaoldókat. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!