Nyers vegán étrend: nem való mindenkinek

nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Vágólapra másolva!
Rengeteg táplálkozási típus létezik, így mindenki megtalálhatja azt, ami a számára a legoptimálisabb. Vannak, akik a sok hús és zsiradék fogyasztására esküdnek, vannak, akik az időszakos böjtölést választják és vannak olyanok is, akik a nyers vegán étrend mellett döntöttek. Az utóbbiról szinte már mindenki hallott, sokan, azonban mindössze annyit tudnak róla, hogy akik így étkeznek, kizárólag nyers zöldségeket fogyasztanak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években számos étrend vált felkapottá az egészséges életmódot követők és a diétázni vágyók körében. A teljesség igénye nélkül említhetjük a mediterrán étrendet, az időszakos böjtölést, a carnivore étrendet és persze a különféle húsmentes étrendeket, mint például a nyers vegán étrend. 

zöldségek, kvíz, nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Fotó: pixabay.com

Kik a nyers vegán étrend követői?

A vegán kifejezést azokra az emberekre használjuk, akik etikai okok miatt minden állattól származó ételt, italt és tárgyat megvonnak maguktól, tehát nem fogyasztanak húst, tojást, tejterméket és nem használnak semmilyen állati eredetű anyagot, például bőrt sem. 

Azonban, akik pusztán egészségügyi okok miatt nem fogyasztani állati eredetű ételeket, azok növényi étrendet követnek. Tehát vegánnak csak az mondható, aki az élet minden területén elutasítja az állatok kihasználását. 

A nyers étrendet követőkre azonban a közbeszédben ráragadt a vegán fogalom és így terjed el. 

A nyers ételek előnyben részesítése nem új dolog, már a 20. század eleje óta jelen vannak ilyen csoportok, azonban nagyobb népszerűségre csak az elmúlt években tett szert. 

zöldség, nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Fotó: pixabay.com

Mit esznek a nyers vegán étrend követői?

Ennek az étrendnek a szigorú követői minden főtt ételt kizárnak az életükből és főként nyers gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, aszalványokat, illetve hüvelyesek és gabonafélék csíráit fogyasztják.

Azonban nem mindenki ennyire szigorú, a nyers étkezés követői között vannak olyanok is, akik csak bizonyos százalékban tartják magukat a szigorúan nyers táplálkozáshoz, például 75%-ban, a maradék 25%-ban pedig esznek másfajta ételeket is. 

Elterjed altípus a raw till 4 irányzat, amely követői délután négy óráig csak nyers vegán ételeket fogyasztanak, uzsonnára és vacsorára azonban esznek főtt ételt. 

Arra is van szabály az étrendben, hogy mi számít nyersnek. Az számít megfelelőnek az étrend szempontjából, ha az ételt nem hevítették 44 fok fölé. Főzés helyett a nyers étrend követői a főzés helyett gyümölcs- és zöldségpréselést, aszalást, szárítást, csíráztatást, áztatást és fermentálást alkalmaznak.

nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Fotó: pixabay.com

Mik a nyers ételek előnyei?

  • Az étrend követőnek a legfőbb érve az, hogy a főzés során bizonyos tápanyagok részben vagy teljes egészében elpusztulnak. Ennek van tudományos alapja is, mivel például a C-vitamin és a legtöbb B-vitamin tartalma is csökken az ételeknek. 
  • A nyers ételeket fogyasztók azt is érvként hozzák fel, hogy az állati eredetű ételek nem tesznek jót a szív- és érrendszernek és a keringésnek, ellenben a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása tudományosan bizonyítottan jót tesznek az egészségnek.
  • Gyakran hangoztatott érv az is, hogy a nyers formában lévő ételek jót tesznek az emberi szervezetnek, mivel ez az alapanyagok természetes formája és régen is így táplálkoztak az emberek. Ezt azonban sok szempontból tudományosan is megtámadták, mivel gyorsan is végbe mehetnek jelentős evolúciós változások. 
  • A nyers étrend hívei azt is sűrűn hangoztatják, hogy a 44 fok fölé melegített ételekben nincsenek enzimek, amelyek olyan fehérjék, amelyeknek szerepe elengedhetetlen az anyagcsere-folyamatokban, úgynevezett katalizátorként. Ezt azonban az emberi szervezet saját maga is előállítja, így nem szükséges pluszban bevinni. 
nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Fotó: pixabay.com

Milyen hátrányai vannak a nyers étrendnek?

Az új kutatások azt mutatják, hogy a hosszú ideig követett nyers vegán étrend több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat. Aki ezt a táplálkozást követi lemond ugyanis néhány alapvető fontosságú tápanyagról, emiatt pedig valószínűbbé válhat a krónikus vitamin- és ásványianyag-hiány, ami a nők esetében akár a menstruáció elvesztéséhez is vezethet.

Néhány tanulmány szerint egyes nyers ételek egészségesebbek lehetnek, mint a főttek. A kelbimbó és a vörös káposzta péládul elveszíti a tiamintartalmának 22 százalékát a főzés hatására; ez a B1-vitamin egyik forrása, amely egészségesen tartja az idegrendszert. 

Bár egyes zöldségek főzés közben tápanyagokat veszíthetnek, mások tápanyagtartalma pont a főzéskor lesz magasabb. Ennek az az oka, hogy bizonyos tápanyagok a zöldségek sejtfalán belülre kötődnek.

A főzés lebonthatja a sejtfalakat, lehetővé téve a tápanyagok felszabadulását és könnyebben felszívódását a szervezetben. A kutatások azt is kimutatták, hogy míg a paradicsom főzése 28 százalékkal csökkenti a zöldség C-vitamin-tartalmát, addig a likopintartalma több mint 50 százalékkal nő. Utóbbit összefüggésbe hozták számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri, valamint a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A spárga, a gomba, a sárgarépa, a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol további példák azokra a zöldségekre, amelyek főzve tápanyagdúsabbá válnak.

Néhány zöldség (beleértve a spárgát, a gombát, a spenótot, a paradicsomot és a brokkolit) főzve nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, béta-karotint (amit a szervezet A-vitaminná alakít), luteint és likopint, mint nyersen.

A szigorú nyers étrendet követő emberekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a résztvevők 38 százalékának B12-vitaminhiánya volt. Ez azért különösen aggasztó, mivel a B12-vitamin hiánya számos problémával járhat, beleértve a sárgaságot, a szájfekélyeket, a látási problémákat, a depressziót és más hangulati változásokat. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a szigorú, nyers vegán étrend a B12-hiány miatt megnövelte a homocisztein (a B12-vitamin által lebontott aminosav) szintjét, ami azért ad okot az aggodalomra, mivel a megnövekedett homociszteinszint potenciálisan növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

nyers vegán étrend
Nyers vegán étrend
Fotó: pixabay.com

A nem megfelelően tervezett, a nyers vegán étrend ráadásul nem szándékos fogyáshoz vezethet. A kutatók szerint ez akkor következik be, ha nem fogyasztjuk el a szervezetünk működéséhez szükséges kalóriát. Ez a probléma különösen a fiatal nőket érinti. Azoknak a 45 év alatti nőknek a 30 százalékánál, akik több mint három évig követték a nyers étrendet, részleges vagy teljes mértékű amenorrhoea, vagyis a menstruáció hiány alakult ki. 

A menstruáció kimaradása számos problémát okozhat, beleértve a meddőséget, valamint a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését és a csontritkulást. 

Más tanulmányok arra is rámutattak, hogy nagyobb volt a reproduktív funkció elnyomásának kockázata azoknál a fiatal nőknél, akik a szükségesnél 22-42 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak.

A tudósok szerint bár a növényi alapú étrend betartása számos előnnyel járhat az egészségünkre nézve, a túlzásba vitt nyers vegán étrend bizonyos esetekben szélsőségessé teheti az eredményeket és komoly kockázatokat rejt az egészségre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!