A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy egyetemista közzétette a Napster működési elvét<br/>

Vágólapra másolva!
Az MP3-es zenei fájlok cseréjére szolgáló interetes szoftvert fejlesztő cég felszólította David Weekly-t, hogy távolítsa el oldalairól a Napster részletes dokumentációját, az egyetemista azonban megtagadta a kérést és felszólított mindenkit a leírás terjesztésére.
Vágólapra másolva!

A Napster cég január 26-án e-mailben közölte David Weekly-vel, a Stanford Egyetem végzős diákjával, hogy a szoftver telepítésekor elfogadott licencszerződés világosan kimondja: senki sem használhatja a Napster szoftvert a program működésének feltárására. Ezért felszólították, hogy távolítsa el oldalairól a dokumentációt.

David Weekly közölte, hogy nem tesz eleget a cég felszólításának, mert úgy véli, semmi törvénybeütközőt nem tett azzal, hogy felderítette, leírta és közzétette a Napster működését. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy saját programozói képességének bizonyításán túl támogatást szeretne adni a nyílt-Napster kódot fejlesztő szervezeteknek.

A közzétett dokumentáció nem tartalmazza a programkódot, hanem az IP hálózaton használt kommunikációs protokoll mutatja be részletesen. Az egyetemista egy ismert hálózati analizáló program segítségével fejtette meg az IP csomagok tartalmát és írta le a Napster hálózatának teljes működését.

A világon több olyan társaság létezik, amelyek a nyílt Napster-változat fejlesztésével foglalkoznak. A Napster maga ehhez semmiféle támogatást nem nyújt, és visszautasítja azt a vádat is, hogy szándékosan nem készítette el eddig a programot a Windowson kívül más platformra. A cég vezetője elárulta, nemrég szerződtettek egy csoportot, akik Macintoshra írják át a programot.

Az ügy külön érdekessége, hogy a Napstert az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) pereli, amiért illegális MP3 formátumú zenei felvételek terjesztését teszi lehetővé. A szoftvercég vezetője közölte, szerintük a két ügy között semmilyen hasonlóság nincsen.

Szakértők ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy az eddig biztonságosnak hitt Napster-hálózat korántsem nyújt anonimitást a felhasználóknak, ugyanis az IP protokoll ismeretében könnyen le lehet nyomozni bárkit, aki regisztrálja magát. Ez a "biztonsági rés" az IP hálózat sajátosságából adódik, nem a program hibája. A Napster vezetője elmondta, hogy dolgoznak egy lehetséges megoldáson, ami elrejtené a felhasználók számítógépének valódi kilétét.

(c|net)

Ajánló:

Szervezet, akik a nyílt kódért harcolnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!