A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Metallica beperelte a Napstert az együttes zenéinek illegális terjesztéséért<br/>

Vágólapra másolva!
A beadvány, amelyet az együttes április 13-án juttatott el a Kaliforniai Központi Ügyészséghez, több egyetemet is felelősként jelöl meg a szoftvert fejlesztő Napster mellett. A Metallica szerint az oktatási szervek is hibásak, amiért nem akadályozzák meg belső hálózatukon a kalóz MP3-ak terjesztését.
Vágólapra másolva!

Korábban az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) több ízben is levélben szólította fel az egyetemi hálózatok üzemeltetőit, hogy távolítsák el a rendszerről az illegális fájlokat, valamint vessenek gátat azok terjesztésének. Azonban először fordul elő, hogy bárki ezért pert indított oktatási intézmények ellen.

A Metallica által beadott kereset szerint a Napster nem csupán a szerzői jogi törvényt sértette meg, amikor megalkotta szoftverét, hanem a korrupciós szabályozást is megszegte, mivel üzleti vállalkozást épített egy illegális hálózatra.

A Napster szoftver olyan emberek között teremt összeköttetést, akik MP3 formátumú digitalizált zenét szeretnének cserélni egymással. A program indításkor megkérdezi, hogy hol, melyik mappában tároljuk saját PC-nken az MP3-fájljainkat, majd összekapcsol bennünket a szoftvert gyártó cég kaliforniai szerverével. Amíg online vagyunk, elérhetjük minden más Napster-használó saját számítógépét, pontosabban azokat a mappákat, amelyekben MP3-zenék vannak. A nekünk tetszőeket átmásolhatjuk saját gépünkre, de közben a többiek is vihetnek el tőlünk bármit.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA 1999 novemberében, ugyancsak a szerzői jog súlyos megsértésének vádjával pert indított a Napster ellen. Az eljárás a következő hetekben folytatódik tovább, a végső döntés elsősorban attól függ, hogyan értelmezi a bíróság a digitális szerzőjogi törvény és az otthoni hangfelvételkészítésről szóló törvény passzusait.

Míg az Egyesült Államokban törvény írja elő egy másolásgátló chip beépítését a Minidisc és DAT készülékekbe, addig a CD írók, MP3 tömörítő programok és számítógépes merevlemezek estében a másolásvédelmet semmilyen törvény nem szabályozza. A lemezkiadók szövetsége, és az első hordozható MP3 lejátszó gyártója, a Diamond Multimedia között lezajlott per során is bebizonyosodott, hogy az MP3 lejátszók nem tartoznak az otthoni hangfelvételkészítésről szóló törvény hatálya alá.

Kapcsolódó cikkek:

Ugyanezeket a kérdéseket veti fel a My.MP3.com nagy visszhangot kiváltott esete is. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy CD lemezeinket felöltsük az internetre MP3 formátumban, és így aztán ne csak otthoni CD játszónkról, hanem bármikor bárhonnan meghallgathathassuk, ha internetre csatlakozni képes számítógép közelében vagyunk. A zeneipar képviselpi ezt a lehetőséget is úgy látják, mint a kalózmásolatok terjesztésének melegágyát.

(WiredNews)

Ajánló:

Az [origo] MP3 portálja - legális zenékkel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!