Vágólapra másolva!
Francia kutatók 225, ma már megszokott konfigurációnak mondható gép hálózatba kötésével nagy teljesítményű szuperszámítógépet hoztak létre.
Vágólapra másolva!

Az I-Cluster elnevezésű szuperszámítógép kigondolói az eredeti ötlet szerint "valami szokatlant" akartak összehozni. Az első elképzelés 100 darab Hewlett-Packard e-PC hálózatba kötését tűzte ki célul, végül 225 teljesen egyforma gép került a rendszerbe; az egyes PC-kbe 733 MHz-en futó Pentium III-as processzor, 256 MB SDRAM és 15 GB-os winchester került. Az I-Cluster projekt - a hálózati kábelezés költségeit leszámítva - 210 ezer dollárt emésztett fel. A gépeken a Mandrake Linux 7-es verziója fut.

A program vezetője elmondta, hogy a jelenlegi technológiai korlátok miatt az egy clusterba köthető gépek maximális száma 256, de egymáshoz közel levő rendszerek összekötésével akár több ezer gép is hálózatba köthető. Maguk a fejlesztők szerinti legnagyobb nehézséget a megfelelő felhasználási terület megtalálása jelentheti. Egyesek szerint ilyen lehet a nagy méretű videófájlok egyik formátumról a másikra történő konvertálása és egyéb nagy kapacitást igénylő - például kémiai - számítások végzése, azonban olyan vélemények is napvilágot láttak, miszerint az ehhez hasonló rendszerek létrehozása nehezen térülhet meg, lévén hogy túlságosan sok erőfeszítést igényel.

Hivatalos mérések szerint teljesítménye alapján az I-Cluster jelenleg 385. a szuperszámítógépek ranglistáján.

[origo]

Megakomputer épül az USA-ban

Felavatták a NIIF hálózati- és szuperszámítógép központját

HAL 15: szuperszámítógép asztali kivitelben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről