A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A Windows XP a dobozos éra végét jelentheti

Vágólapra másolva!
A Microsoft új operációs rendszerének kiskereskedelmi mutatói mellett több tényező is a bolti OS-vásárlások eltűnésére utal.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban novemberben 250 ezer dobozos Windows XP-t vittek el az üzletek polcairól, ezt megelőzően, október során pedig összesen 400 ezer fogyott. Utóbbi szám az október 25-én megjelent operációs rendszer hat napos kiskereskedelmi eladási adataiból és az előzetes rendelésekből tevődik össze.

Az NPD elemzői szerint az XP a Microsoft első olyan operációs rendszere, ahol az OS fogyását nem a bolti eladási adatok, hanem a számítógépgyártók és vállalatok által vásárolt licencek száma határozza meg döntő mértékben. Howard Dychowsky, az NPD munkatársa elmondta, hogy a dobozos példányok további szerepe inkább marketingeszközként fontos: a üzletek polcain tartott dobozok segítségével állandóan a vizuális típusú vásárló szeme előtt van a márka.

Al Gillen, az IDG elemzője egyetért kollégájával: Gillen szerint az idők eljártak az operációs rendszerek bolti vásárlása fölött. A szakember elmondta, hogy az XP sikere szempontjából elhanyagolható a kiskereskedelemben eladott példányok száma. A korábbi Microsoft OS-ekről frissítő felhasználók száma miatt a Windows XP népszerűsége összes elődjéét felülmúlja majd - véli az elemző. Az XP terjedésében fontos szerepe lehet a nagy számítógépgyártóknak is, a Gartner becslése szerint már az idei év során eladott komplett konfigurációk mintegy 10 százaléka kerül forgalomba az új operációs rendszerrel. A Microsoft még augusztus során adta át az XP-t a gyártóknak, akik szeptember óta folyamatosan szállítják az XP-modelleket.

Az elmúlt néhány hét adatai után egyelőre lehetetlen megítélni a Windows XP hosszabb távú szereplését. Találgatások persze születnek: a Gartner becslése szerint 2002 végére a PC-felhasználók 26 százaléka áttér az új operációs rendszerre, viszont a felhasználók száma 2004-ig biztosan nem lépi át az 50 százalékos arányt.

XP-alapú PC-k széles választéka kerül piacra

Új HP-konfigurációk Windows XP-vel

December 1-től boltokban a magyar Windows XP

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!