Új adattárolási technológia az IBM-től

Vágólapra másolva!
Az IBM kutatói olyan adattároló eszközt fejlesztettek ki, amely akár 25 millió oldalnyi szöveges adat tárolására képes, és csupán akkora, mint egy postai bélyeg.
Vágólapra másolva!

A "Millipede", vagyis az "Százlábú" kódnevet viselő nanotechnolgiai kutatási projekt keretében kidolgozott vadonatúj adattárolóból jelenleg még csak egy kísérleti prototípus létezik, amelyet a Kék Óriás zürichi laboratóriumának két kutatója fejlesztett ki. Az új adattárolási technológia hasonló elven működik, mint a számítástechnika hőskorában elterjedt lyukkártyák, azonban a kifejlesztett ultra-adatsűrűségű technológia esetében a "lyukak" molekuláris méretűek.

A Millipede technológia segítségével hússzor annyi adat tárolása válik lehetővé egy bélyegnagyságú, műanyag memóriakártyán, mint amelyre a napjainkban elterjedt mágneses adattárolók képesek. Az IBM közlése szerint a kisméretű táron akár egy 100 gigabájtos merevlemez teljes tartalma elfér, ráadásul - legalábbis a jelenlegi tesztek eredményei szerint - a lapka tartalmát többszázezerszer felül lehet írni új adatokkal.

Peter Vettiger, az IBM adattárolási projektjének vezetője, és a Millipede technológia egyik kiötlője elmondta, ha az IBM úgy határoz, hogy belefog az újfajta memóriakártyák gyártásába - egyelőre még nem ismertek a Kék Óriás ilyen irányú tervei -, akkor reményeik szerint a Millipede-n alapuló adattároló eszközök már 2005 vége tájékán piacra kerülhetnek, és felválthatják a kéziszámítógépekben és mobiltelefonokban jelenleg elterjedt, szilícium-alapú flashmemória kártyákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!