JEDI: hálózatra kapcsolt katonák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A JEDI-katonák a Palm és a műholdas telefon segítségével összeköttetésben állnak feletteseikkel. A hálózatot a gyalogos katonák, a felderítő egységek és a tüzérség számára fejlesztették, mivel ők azok, akik elsőként tudnak információt szolgáltatni az ellenség mozgásáról, valamint legtöbb esetben nekik van szükségük a leggyorsabban segítségre.

Az amerikai hadsereg a fejlesztéstől átláthatóbb csapatirányítást vár, a parancsnokok ugyanis a GPS rendszernek köszönhetően pontosan követni tudják katonáik mozgását, szükség esetén bármikor közbeavatkozhatnak. A központi számítógépes rendszer folyamatosan tájékoztatja a gyalogságot az ellenség mozgásáról, ezenkívül a katonák a harctéri hálózaton keresztül térképeket és más hasznos információkat érhetnek el.

A rendszer lelkét képező kéziszámítógépek 233 MHz-es Pentium II-es processzort, 32 MB memóriát tartalmaznak. A hardvert a Microsoft Windows CE operációsrendszere vezérli, amely egy érintőképernyőn keresztül kommunikál tulajdonosával.

A JEDI prototípusának egyetlen komoly hátránya van jelenleg: az Iridium műholdas hálózat megsemmisülésével a hadászati személyi rendszer is használhatatlanná válik. Az amerikai hadsereg tárgyalásokat folytat a Globalstar műholdas hálózat üzemeltetőjével az áttérésről, azonban ez sem lesz problémamentes, ugyanis a Globalstar csak júniusban fogja megkezdeni az adattovábbítást, és egyelőre a JEDI kommunikációs egységei nincsenek felkészítve az új csatorna használatára.

Szakértők hangsúlyozták, hogy a JEDI nagyszerűsége mellett nem szabad elfeledkezni legnagyobb hibájáról sem: az ellenség a megfelelő elektronikai felszerelés és ismeret birtokában könnyen "belehallgathat" a hálózatba, vagy esetleg meg is béníthatja. Már léteznek ugyanis olyan nagy energiájú bombák, amelyek a másodperc törtrésze alatt használhatatlanná teszik ezeket az eszközöket.

A teljes felszerelés jelenlegi ára megközelítőleg 30 000 dollár.

(CNN)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről