A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új Linux operációs rendszer mobiltelefonokra

Vágólapra másolva!
A Symbian és a Windows operációs rendszerek mellet egyre meghatározóbb szerepet tölt be az okostelefonok piacán a Linux. Az ötödik generációjához érkezett szoftver a fejlesztő MonteVista ígérete szerint már november közepén elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

A szoftverkészítő cég, a MonteVista friss bejelentése alapján, az új program továbbfejlesztett biztonsági megoldásokkal, gyors működéssel, fejlettebb hálózatkezelési rendszerrel és olcsóbb implementálási árakkal teszi vonzóvá a terméket. A Mobilinux operációs rendszer a jelenleg Linux alapokon nyugvó okostelefonok piacán 90 százalékos piaci részesedéssel bír, így toronymagasan vezeti ezt a szegmenst. A felhasználók számára a legkézzelfoghatóbb példa a boltokban már elérhető a Motorola RAZR2 is ezt a megoldást használja.

Az új operációs rendszer a tesztek során nem kevesebb, mint 10 másodperc alatt állt fel a bekapcsoló gomb megnyomása után, amely érték a csigalassú Symbian 3rd Edition mellett igen figyelemre méltó adat. A Mobilinux képes kezelni az SDIO-kártyákat is, így ha valaki egy viszonylag olcsó, de buta telefont vásárolt magának, még mindig megoldhatja utólagosan a wifi vagy a beépített GPS kérdését. A fejlesztő közleménye szerint a számítógépek terén már jelentős sikereket elérő rendszer mobil változata hasonló sebességgel képes futtatni az eszközön futó alkalmazásokat, mint PC-s társa. Annak tudatában, hogy a piacvezető Symbiant legfőképpen a lassú programfuttatási algoritmusa miatt támadják (magyarán fogalmazva lassúsága miatt), a Mobilinux egyik fontos versenyelőnye lehet a dinamikus működés. A mobilprocesszor-gyártók számára fontos lehet, hogy a többmagos megoldásokat is támogatja az alkalmazás, így még tovább növelhető maroktelefonunk teljesítménye.

Az 1999-ben alapított MobilVista egy évvel ezelőtt frissítette operációs rendszerét. A most bemutatott friss verzióval kapcsolatosan az iparági érdeklődés igen felfokozott, mivel egy vonzó áron kínált és mégis minőségi termékről van szó, amelyet zökkenőmentesen lehet integrálni különféle mobiltelefonokba.

Simon Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!