A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mindenkivel kitolnak a mobilozó autósok

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonon csevegő autóvezetők jelentősen lassítják a forgalmat a csúcsforgalomban a zsúfolt utakon - derül ki egy amerikai tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A vezetés közben telefonáló autósok átlagosan két mérföld/órával lassabban hajtanak, mint az átlag, amin a kihangosító vagy a headset sem változtat - mutat rá a Utah-i egyetem egyik pszichológia-professzorának tanulmánya az AP hírügynökség beszámolója szerint. A David Strayer által szimulátoros vizsgálattal készített felmérés szerint a mobilozó sofőr kevésbé veszi fel a forgalom ritmusát, lassabban reagál, és emiatt a csúcsforgalomban a mögötte haladókat is feltartja.

"Az emberek valósággal beragadnak a mobilos mögé, emiatt mindenki megfizeti az árát a csevegésnek" - állapította meg a professzor. A szimulátoros vizsgálat rámutatott: sűrű forgalom mellett átlagosan 2-3 százalékkal hosszabb ideig tart az út a mobilozó autóvezető számára, mivel azonban az USA-ban tízből egy autós biztosan telefonál út közben, ez összességében 5-10 százalékkal lassítja a haladást.

Bár a tanulmány eredményei ésszerűnek tűnnek, azért ez nem biztos, hogy a valóságban is így van - nyilatkozta a felmérésről az egyik amerikai közlekedésbiztonsági szervezet az AP kérdésére. A mobiltelefon-gyártók szövetsége pedig emlékeztetett rá: ők azt javasolják, hogy inkább tegyük le a telefont, ha nagy a forgalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!