A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem gondolta volna, de erre is jó a mobil

Vágólapra másolva!
Filmnézés az otthoni gépről, élő videós tudósítás a weben, szövegdigitalizálás papírról és faxolás - ezeket a szolgáltatásokat ígérik azok a mobilos szoftverek, amelyeket kipróbáltunk.
Vágólapra másolva!

Szélessávú internet, e-mail-hozzáférés, zene- és videolejátszás, nagyfelbontású fényképezés, esetleg wifi-hozzáférés: ezek azok az alapfunkciók, amelyeket napjaink multimédiás mobiljai ismernek. Mi egy Symbian operációs rendszert használó (Nokia N95-ös) telefonon próbáltuk ki, hogy ezekre épülve mi mindent lehet még kihozni a készülékből, ha szeretnénk még hasznosabbá vagy még szórakoztatóbbá tenni.

A körképhez az ötletet az adta, hogy a telefon kézbe vétele után számos látványos mobilos szoftverről és szolgáltatásról olvastunk a különböző symbianos és nokiás oldalakon, de nem voltunk biztosak benne, hogy ezek mindegyikét lehet használni idehaza is. Előre szólunk: az itt kipróbált alkalmazások jelentős adatforgalmat generálnak, szóval vagy a wifiző, vagy a nem túl spórolós, több gigabájtos havi kerettel gazdálkodó mobilozónak valók, jó 3G-s térerő mellett.

Orb: winchester a zsebben
http://orb.com/

A Nokia saját oldalán is népszerűsített Orb (Gömb) nem mást ígér, mint hogy a számítógépünkön tárolt anyagokat bármikor, bárhonnan elérhetjük. Már magát a kliensszoftvert is sok nyelven felkínálja letöltésre a honlap, a teljes támogatást élvező országok tévéműsort is kapnak hozzá. Magyarul ez nem így van, így meg kell elégednünk az alapszoftverrel.

Első lépésként egy PC-s kliensprogramot kell telepítenünk a gépre, amely a regisztrációhoz szükséges adatok megadása közben figyelmeztet rá, hogy a tűzfalon, víruskeresőn mindig biztosítsunk számára szabad kijutást. Erre azért lesz szükség, mert az otthon bekapcsolva hagyott PC biztosítja a tartalmat, amelyet a webböngészőn keresztül érhetünk el - gyakorlatilag bármilyen multimédiás mobilon, PDA-n vagy másik gépen, ha rendelkezésre áll hozzá gyors internet.

A regisztráció során azt is meg kell adnunk a szoftver számára, hogy hol találja a különböző típusú (kép, zene, videó, dokumentum) fájlokat a gépen, amit később a beállításoknál módosíthatunk is. Ez csak a gyors böngészés kényelmét szolgálja, mivel a teljes merevlemezt böngészni lehet az Orbbal a távolból. A rendszer felmérése után a szoftver közölte velünk: zenelejátszás rendben, de a videóval gondok lehetnek, romolhat a minőség 2 gigahertzes számítógépről streamelve.

Forrás: [origo]
Így néz ki a fotó a kis kijelzőn

A weben a http://mycast.orb.com címen bejelentkezve egy szabadon átrendezhető nyitólapot kapunk, amelyen keresztül megoszthatjuk a tartalmakat másokkal (Public Profile), és a barátainktól is tudunk fogadni streamelt anyagokat, mivel közösségi funkció is van a rendszerben. Amikor elindítjuk a szolgáltatást, alapbeállításban a Dokumentumok mappában talált tartalmakat dobja ki ide, a nyitólapra, például kiveszi a kedvenc zenéinket, a képekből pedig véletlenszerűen válogat. Ha tévétuner is van az otthoni számítógépben, akkor az ott fogható tévéadásokat is gondtalanul nézhetjük a weblapon keresztül.

Ami viszont az Orb cikkünkbe való bekerülését indokolja, az a tartalommegosztó oldal mobilos változata. Ehhez szintén a http://mycast.orb.com címen kell bejelentkeznünk, és ezek után egy nagyon gyors, mobilra szabott felületet kapunk, ahol kategóriánként böngészhetjük a tartalmakat. A fotókhoz például pinduri indexkép is jár, és webes böngészőből a File Browser menüpont alatt szabadon bóklászhatunk a gépen tárolt állományok között. A tempó kicsit kimért, és nem minden wifi-hálózat engedi a szoftver használatát, de mobil szélessávval gondtalanul használható. A zenéket, videókat a Nokián a RealPlayer játszotta le, ezek minden készüléken a stream fogadására alkalmas lejátszóban nyílnak meg.

A próba során egész estés DivX-filmet is elindítottunk, ilyenkor két-három percenként számítanunk kell egy kis pufferelésre, de egyébként élvezhető a minőség: ezeknek a 7-800 megás fájloknak a nézése közben minőségromlást sem tapasztaltunk, hiába figyelmeztetett rá az Orb a telepítés során. A filmbe beletekerni nem lehet, csak újraindítani a streamet, de hivatkozásokat elhelyezhetünk benne. A telefonon megnyitott állományokat - legalábbis azt, amit nem kell streamelni, vagyis a dokumentumokat, képeket - le is lehet menteni a készülékre.

A szolgáltatás jól jöhet utazás, nyaralás közben, ha hiányzik az otthoni tévéműsor, vagy akkor, amikor egy irodától távoli megbeszélésen kellene gyorsan előrántani valami doksit. A hátránya, hogy ehhez a kiszolgálóként működő otthoni vagy irodai gépnek folyamatosan élő netkapcsolat mellett bekapcsolva kell lennie. Ettől eltekintve a szolgáltatás használata nagyon egyszerű és gyors.

Widsets: kézre eső internet
https://www.widsets.com

Forrás: [origo]
Widsets: a net widgetekben

A Widsets-et több mobilszoftver-válogatás is úgy tünteti fel, mint egy "kihagyhatatlan" szoftvert, pedig inkább látványos, mint hasznos. Az alkalmazás a webes tartalmakat csatornázza be a mobiltelefonra úgy, hogy azok egy közös grafikus felületen egy gombnyomásra elérhetők: ez alatt híreket (RSS), játékokat és e-mail- és chatfiókokat kell érteni. A szolgáltatást háromszázféle mobiltípussal lehet használni, így szinte univerzális.

A Widsets használatához egy mobilos kliensprogramot kell letöltetni, amelyhez a weboldalán való regisztráció során akár sms-ben is el lehet kérni a linket. Az angol nyelvű felvezetés után a szoftver teelefonra való telepítése után derül ki, hogy az tud magyarul.

A webes tartalmak olvasásához egy látványos grafikus felület töltődik be: kék háttér előtt lebegő ablakokban jelennek meg az előre becsatornázott weboldalak - például a Wall Street Journal és a Wikipédia - widgetjei, de a tartalom nagyon lassan töltődik, főleg azért, mert a hozzájuk tartozó logókat is ekkor tölti le a netről a telefon. Az egymás mellett elhelyezhető alkalmazások több képernyőnyi felületet foglalnak el, amelyek között jobbra-balra görgetéssel lehet lapozni - de ez is kiábrándítóan lassú. Mivel elsősorban a tartalomra lennénk kíváncsiak, megelégednénk egy kevésbé látványos felülettel is.

A bal szélen található "könyvtár" widget linkjével lehet új alkalmazásokat, csatornákat kiválasztani, amiket meg szeretnénk nézni a készüléken. Ehhez a weboldalak vagy RSS-csatornák linkjét kell megadni, és a hozzájuk tartozó doboz is formázható, ugyanígy chat- vagy e-mail-szolgáltatások fiókjait is felvehetjük a felületre a megfelelő widgetekben.

Mivel a Widsets még az izmosnak számító N95-ösön is elég lassú volt, a használatát inkább csak azoknak javasoljuk, akik keveset neteznek a telefonon, viszont szeretnének rendszeresen figyelemmel követni több hírforrást: ez esetben az alkalmazás meggyorsítja a dolgot, mivel nem kell a készülék webböngészőjében végigkattintani a linkeket. Azoknak viszont, akik hozzánk hasonlóan tucatjával pörgetik át az RSS-feedeket, nem ajánlott: erre már jobb egy gyors célszoftver vagy webes olvasó, hiszen a mobilos alkalmazással kapcsolatban a legfontosabb elvárásunk, hogy gyors legyen.

Qik.com: tudósítás mobillal
http://qik.com

Forrás: [origo]
Qik: Így látja az operatőr...

A Qik.com segítségével tévékamerává alakíthatjuk a mobiltelefon kameráját, legalábbis ha megelégszünk azzal, hogy a közvetítést csak a weben érhetik el a nézők. Erre a szolgáltatásra is kényelmes a feliratkozás: a Sign Up menüpont alatt meg kell adni a telefonszámunkat, és sms-ben kapjuk a szükséges linket. Ezek után viszont várnunk kell egy ideik: a rendszer ilyenkor közli, hogy regisztrálta a kérésünket, és a továbbiakról értesítést kapunk. Mi a várva várt sms-t a regisztráció másnapján kaptuk meg.

A Qik.com nyitólapján egyébként meg lehet nézni azokat a streameket, amelyeket a már meglévő felhasználók küldenek, és a végeredmény ennek alapján nem túl meggyőző. Azon túl, hogy a telefonról küldött kamerakép nem valami jó minőségű, az élményt a rendszerint csapnivaló, zajos hang rontja le nagyon, és persze az sem elhanyagolható, hogy alig van folyamatosan működő, nézhető feed. Ennek alapján levontuk a következetést, hogy ha élvezhető minőségű "adást" szeretnénk, akkor azt szél- és háttérzajmentes helyen kell készíteni, és a megszólalókat is meg kell kérni arra, hogy lassan, hangosan és jól artikuláltan beszéljenek a kamerába.

Kezdeti ellenérzéseinket legyőzve folytattuk a regisztrációt. A telefonra egy regisztrációs kódot kaptunk, amelynek megadása után e-mailben kaptuk meg a webes felületre való belépéshez szükséges információkat: a telefonszámunkat, mint azonosítót, és egy véletlenszerűen generált jelszót. Tehát a kliens a Qiknél a telefonon fut, és használja a kameránkat, míg a weben egy felhasználói fiókot érhetünk el, ahol a korábbi streamek is mentésre kerülnek.

Forrás: [origo]
...és így a netező

A telefonon állíthatjuk a felbontást, és azt is, hogy a streamünk nyilvános legyen-e, vagy ne. Ha éppen élőben adunk, akkor a nézők chatelhetnek is a videolejátszó ablak mellett, a korábbi felvételeket pedig bármikor visszanézhetik.

A Qik-fiókot a Qik.com/felhasználónév formátumú linken érhetik el a nézők. A streamhez/videóhoz olyan embed-kódot is kapunk, amelynek segítségével a weboldalunkba ágyazhatjuk be azt. A beállításoknál ott sorakoznak a legnépszerűbb webkettes tartalommegosztó szolgáltatások, vagyis a elvételeinket/streamünket automatikusan kiküldethetjük a rendszerrel a Blogspotra, a Twitter üzenetküldőre vagy a YouTube-ra. A Qik.com-ot előszeretettel használják bloggerek hosszabb eseményekről - főleg szakmai konferenciákról, találkozókról - való élő tudósításra, és az ilyen "featured" anyagokat a szájt üzemeltetői is kiemelt helyen jelenítik meg.

A gyakran pocsék minőség ellenére az az előnye megvan, hogy a használata kényelmes: a rendszer automatikusan rögzíti a streameket, így a felvételek nem foglalnak helyet a telefonon, hanem egyből felkerülnek a webre. Utómunkára viszont - értelemszerűen nincs lehetőség, és ez a szolgáltatás csak Nokia készülékeken működik.

ScanR: szkennelés a mobilkamerával
http://scanr.com

Forrás: [origo]
Egy befotózott magazinoldal

A mobilkamerás telefonok bizonyos típusaival be lehet szkennelni névjegykártyákat, a ScanR.com viszont ezt sok más típussal együttműködve is meg tudja oldani: a mobilos kliensnek létezik javás, symbian-os és Blackberry-modellekre írt változata is, és a gyártó specifikációi szerint legalább 2 megapixeles fényképező kell hozzá. Az általunk kipróbált Symbian-verzió a teljes funkcionalitást nyújtja, vagyis fehértáblára írt jegyzeteket, nyomtatott dokumentumokat és névjegyeket is be tud szkennelni.

A mobilos kliens letöltése után a telefonról tudunk beregisztrálni a szolgáltatásba egy e-mailcím és egy jelszó megadásával. A készülékkel készített felvételeket a ScanR-ben kell kijelölnünk a szkenneléshez: itt adhatjuk meg, hogy névjegyet, dokumentumot vagy táblát fotóztunk-e le. A digitális felvételeket e-mailben is elküldhetjük a ScanR-nek, ha azonban rajta vagyunk a mobilneten, akkor a legegyszerűbb a kliensből feltölteni őket. Pár perc múlva a postafiókunkban kapunk értesítést a dokumentum digitalizálásáról, és a rendszer arról is szól, ha rossz minőségű lett a felvétel.

Sajnos a rendszer egyelőre csak angolul és japánul olvas, viszont a magyar nyelvű szöveg digitalizálása sem reménytelen: a végeredmény ugyanis egy ékezetek nélküli szöveg lesz. Az eredeti formájában beszkennelt változatot pedig el is tudjuk faxolni, ha szükséges, mivel az egy grafikus fájlba kerül. Ha névjegyet olvastunk be, akkor kérhetünk belőle VCardot is, ha pedig dokumentumot, akkor a képfájlok mellett szövegben, pdf-ben is lementhetjük azt.

Forrás: [origo]
Az ékezet lemarad, de magyar szövegen is használható

A szolgáltatás egyedül a táblák leolvasására nem vállalkozik, de ugyanezzel az üzemmóddal kézírásos jegyzeteket is digitalizálhatunk - igaz, ilyenkor a könnyebbség csak annyi, hogy azok is egy webes dokumentumtárba kerülnek. A webszájton közvetlenül is megmutathatjuk, letölthetővé tehetjük ismerőseinknek az oda felkerült fájlokat. A rendszer egyetlen nehézkessége abból adódik, hogy a beszkennelt anyagot csak a webszájt közbeiktatásával juttathatjuk vissza a mobilra, ha arra letöltjük őket az oldalról - a kliensben ugyanis csak az eredeti fotók maradnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!