Hackerek űztek játékot a Választás.hu-val

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz támadói ellen a valasztas.hu-t üzemeltető Országos Választási Iroda. Az oldal egy hibáját kihasználva a hackerek a listát állító pártok neveit írták át kedvük szerint.
Vágólapra másolva!

A www.valasztas.hu portál támadói hamis oldalakat hoztak létre, és ezeket terjesztették az Országos Választási Iroda (OVI) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. Az oldalra mutató, speciálisan átalakított linkek csak a látogatók böngészőjében megjelenő adaton módosítottak, az OVI szervereit nem törték fel. A hackerek azt használták ki, hogy a Választás.hu az oldal hosszú, több paramétert tartalmazó webcímében tárolt olyan változókat, amik a honlapon megjelentek. Ezeknek a változóknak a módosításával el lehetett érni, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt helyett az jelenjen meg a fejlécben és a listák felett, hogy Zsidesz - Magyar Politikusbűnöző Szövetség.

Az internetre a négy nagyobb párt neveit módosító link került ki a kuruc.info nevű szélsőséges portál által, amelynek szerzői nyilvánosan vállalták az akciót. A Fideszből Zsidesz, az MSZP-ből Maszop, az MDF-ből Magyar Dávidibolya Fórum lett. Egyedül a Jobbikot kímélték az elkövetők, amit az átszabott Választás.hu-s oldal "az egyetlen tiszta pártként" emleget. A manipulált oldalak miatt délelőtt az OVI egy időre elérhetetlenné tette a www.valasztas.hu-t az MTI szerint, a szájt azóta ismét zavartalanul működik.

Az sem biztos, hogy bűncselekmény történt

Bár az OVI közleményében azt tudatta, hogy az elkövetők ellen az üzemeltetővel közösen feljelentést tesznek, az előre sejthető, hogy a rendőrségnek nem lesz könnyű dolga. Azzal, hogy a hackerek csupán a webcímet írták át, ami változásokat idézett elő a böngészőben megjelenő oldalon is, valószínűleg nem követtek el bűnt.

A számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményeket a Büntető Törvénykönyv 300-as paragrafusa írja le. Eszerint a számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatok megváltoztatása, törlése számít bűncselekmények. Ezzel szemben a Jobbikot pártoló hackerek látványos akciója a szerveren tárolt adathoz nem nyúlt hozzá.

Az informatika biztonsággal foglalkozó Buhera blog összefoglalója szerint nem az egyszerűen átírható címek a választási információs oldal legfontosabb problémái. A Választás.hu háza táján szétnéző hackerek még szabadon elérhető, az oldalhoz tartó adatbázisok hozzáférési adatait tartalmazó fájlokat is találtak, ami talán még az egyszerűen átírható címeknél is nagyobb probléma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!