Facebookos adatokat használnak fel a válópereken

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt azoknak az esetek száma, amikor a válóperi tárgyalásokon a Facebookról, a Twitterről vagy más közösségi oldalról gyűjtött információkat használnak fel bizonyítékként - derül ki egy ügyvédeket tömörítő amerikai szervezet statisztikáiból.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai, házassági ügyekkel foglalkozó ügyvédeket tömörítő AAML nevű szervezet tanulmánya szerint tagjainak 81 százalékának volt már olyan esete, amelyben közösségi oldalakról szerzett információt használtak fel a válóperi tárgyaláson.

Drogos anyu, szoknyavadász apu

Egy esetben például egy online randioldalon akadtak rá egy apukára, aki gyermektelen, egyedülállóként tüntette fel magát, noha a bíróság előtt saját gyermeke felügyeletét szerette volna elnyerni. Egy másik férfi tagadta, hogy nem tudná kezelni haragját, ám a Facebookon agresszív bejegyzéseket irkált.

Egy gyerekeit elhanyagoló anyuka esetében a World of Warcraft naplófájljait használták fel bizonyítékként, amelyből kiderült, hogy az ismert online játékkal ütötte el az időt barátjával akkor, amikor gyerekeivel kellett volna lennie. Egy másik anyuka dagadta, hogy kábítószerekkel él, de a Facebookon olyan partiképeket találtak róla, amelyeken épp egy füves cigarettát szív el.

A Facebookon buknak le a legtöbben

A válópereken a legtöbbször, az esetek hatvanhat százalékában a Facebookról származó információkat használtak fel, míg a második helyen e tekintetben a MySpace áll 15 százalékos részesedéssel, a 140 karakter hosszúságú üzenetek publikálását biztosító Twitter pedig az ügyek 5 százalékával volt kapcsolatba hozható. Az szociális hálózatokról származó bizonyítékok felhasználásának aránya egyébként az utóbbi öt évben emelkedett számottevően az Egyesült Államokban. A Pew Internet and American Life Project 2008-as statisztikái szerint egyébként ötből egy felnőtt amerikai flörtölt már valakivel a Facebookon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről