Vágólapra másolva!
Vilmos herceg és párja, Kate Middleton esküvője világszerte nagy visszhangot váltott ki. Így az internetezők a menyasszony nevére az elmúlt hónapban több mint 1,2 millió alkalommal kerestek rá a Google-ben. Ezt a felhajtást használják ki az internetbűnözők is, akik fertőzött honlapokat optimalizáltak az eseménnyel kapcsolatos kulcsszavakra.
Vágólapra másolva!

A brit királyi esküvő körüli felhajtás azzal is jár, hogy sok internetező keres rá az eseménnyel kapcsolatos kulcsszavakra. Így a menyasszony, Kate Middleton nevét több mint 1,2 millió alkalommal gépelték be a Google-be az elmúlt hónapban, de az olyan kifejezéseket, mint a "Kate Middleton esküvői ruhája" is rengetegen keresték.

"A nagy érdeklődést kiváltó események mindig alkalmat adnak az internetbűnözők számára arra, hogy megmérgezzék a keresők találatait. Ennek során először honlapokat készítenek, melyeket teljesen szokványos keresőmarketing technikákkal optimalizálnak az adott kulcsszavakra. Majd, amikor a keresések száma hirtelen megugrik, az oldalakat vírusokkal fertőzik meg" - mondja Kiss Zoltán Gergő, az ESET víruslabor magyarországi képviseletének tanácsadója.

Szakértők azt tapasztalták, hogy április második felében egy bizonyos kártevő előfordulásának száma négyszeresére nőtt az Egyesült Királyságban, így az már az összes fertőzés 0,8% százalékáért volt felelős. A trójai program egyébként az emberi hiszékenységet is kihasználja a terjedéséhez, mivel ál-antivírusnak adja ki magát. Így, amikor az internetező rákeres a királyi esküvővel kapcsolatos kulcsszóra, majd a találati listából pont egy fertőzött linket kattint le, egy olyan weboldalra kerül, ami "arról tájékoztatja", hogy megfertőződött a számítógépe, és felajánlja, hogy a gép megtisztítása érdekében töltsön le egy programot, ami valójában maga a kártevő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!