Tízből nyolc görög adatait ellopták

Vágólapra másolva!
Razzia során találta meg a rendőrség kilencmillió görög állampolgár adatait. A rendőrség nem tudja, hogy a tettes honnan gyűjtötte össze az ország nagy részének személyes adatait, és az is rejtély, hogy eladta-e kiberbűnözőknek.
Vágólapra másolva!

Adatlopási rekordot állított be egy 35 éves görög informatikus, akinek ellopta és piacra dobta kilencmillió honfitársának személyes adatait. Tettét az teszi egyedülállóvá, hogy Görögországban csupán 11 millióan laknak, így az ország 82 százalékának okozott kárt tettével. Az eladott adatbázisban a személyi igazolvány száma, adószám, lakcím és rendszámtábla adatok voltak.

A görög rendőrség szerint az adatbázis tartalmazott ismétlődő rekordokat is, így nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy hány ember adatai sérültek. Valószínűleg a görögök nagyobb hányada még így is érintett az adatvesztési ügyben.

"Nyomozunk az után, hogy honnan származott az adatbázis és hogyan használta fel a letartóztatott férfi. Elképzelhető az is, hogy egy ismeretlen féltől kapta meg a listát" - nyilatkozta a görög rendőrség képviseletében Christos Manouras. Az adatok megszerzése körüli bizonytalanság azzal magyarázható, hogy a rendőrök nem internetes nyomozás után jutottak el a tettesig. A fájlokat akkor találták meg, amikor házkutatást tartottak az informatikusnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!