Betiltották egy országban az iPhone 16-ot

Vágólapra másolva!
Elméletileg a külföldi turistáktól is elkobozhatják a mobiljaikat.
Vágólapra másolva!

Az év potenciálisan egyik legbizarrabb üzleti anomáliájáról számolt be a The Economic Times üzleti kiadvány. Az indonéz ipari minisztérium vezetője bejelentette az iPhone 16, továbbá az Apple által az ősztől kezdve piacra dobott egyéb termékek értékesítésének és használatának teljes tilalmát az országban.

tim cook apple iphone 16
Tim Cook vezérigazgató az iPhone 16 mobilcsalád piacra dobásának a napján egy Apple Store kereskedésben
Fotó: Apple

Agus Gumiwang Kartasasmita elmondása szerint a helyzetnek gazdasági oka van, az Apple megígérte az indonéz kormánynak, hogy 109 millió dollárt fektet be az ország infrastruktúrájába és a helyi cégektől való vásárlásba. Ennek nem tett eleget, a határidőig csak 95 millió dollárt fordított a megígért célokra. 

Emiatt viszont az ipari minisztérium nem volt hajlandó kiadni egy tanúsítványt az új termékeihez, a tanúsítvány nélkül viszont nem lehet azokat értékesíteni és használni az országban.

Kartasasmita szerint ennek megfelelően az iPhone 16 és egyéb érintett termékek gyakorlatilag teljesen be vannak tiltva, elméleti síkon nem csak a lakosoktól, de akár az Indonéziába látogató turistákról is elkobozhatják azokat.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta az Indonéziában kialakult állapotot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!